Co je placenta?
Placenta neboli plodové lůžko je plnohodnotný orgán, který se začíná vyvíjet po uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze a napojením na krevní oběh matky zajišťuje přísun živin a kyslíku nenarozenému miminku až do samotného porodu. Říká se jí také plodový koláč, protože svým tvarem ho může připomínat. Jak placenta vypadá, jak funguje a jak může být prospěšná i po porodu?
Co je to placenta (Zdroj fotky: Freepik.com)
Co je to placenta a jak funguje?
Placenta roste do 36. až 38. týdne těhotenství a donošená má průměr okolo 20 cm, tloušťku 3 cm a váží kolem 500 g. Rozlišují se na ní dvě plochy - plodová a mateřská.
Plodová plocha je hladká a lesklá, potažená modrošedou blánou (amnion), pod níž viditelně prosvítají rozvětvující se pupečníkové cévy, které připomínají strom. Mateřská plocha je naproti tomu nerovná, zbarvená do našedlé rudé barvy a má houbovitou strukturu. S plodem v děloze placentu spojuje pupečník (pupeční šňůra).
Pupečník je tvořen třemi cévami - dvěma tepnami a jednou žílou, přičemž krev plodu je z jeho těla odváděna tepnami přes placentu k matce a okysličená se vrací žilou zpět do krevního oběhu plodu. Funguje to přesně naopak, než je tomu po narození, neboť tepny vedou okysličenou krev, zatímco žíly odkysličenou. Placenta spolu s plodem tvoří tzv. fetoplacentární jednotku.
Kromě své hlavní funkce, tedy výživy plodu a jeho zásobování kyslíkem, plní placenta také funkci hormonální. Vytváří hned několik hormonů - progesteron, estrogen, humánní placentární laktogen (hPL) a humánní choriogonadotropin (hCG). Nebudu se tu rozepisovat o každém hormonu, ale jeden přece jen představím blíže, a sice poslední jmenovaný - humánní choriogonadotropin známý také pod zkratkou hCG.
Je to právě ten, který vykouzlí onu "druhou čárku" na těhotenském testu, tedy pozitivní výsledek. Je to hormon, jehož hladina v krvi určuje těhotenství. Nejvyšší bývá okolo 8. až 12. týdne těhotenství.
Porod placenty
Po porodu miminka nastává III. doba porodní, tedy porod placenty. K jejímu vypuzení dojde obvykle do jedné hodiny po porodu, může to však trvat i déle. V mnoha porodnicích tuto hranici snižují na zhruba třicet minut a nedojde-li k porodu placenty, přichází na řadu medicínský postup (o tom ale zase v jiném článku).
Hlavní roli v procesu odloučení a vypuzení placenty hraje hormon oxytocin. Ten je hlavním hybatelem samotného porodu, neboť vyvolává děložní stahy. Po narození miminka se kontrakce fyziologicky přeruší a s nimi i produkce oxytocinu. A v tomto okamžiku nastává důležitý moment, který jeho produkci znovu nastartuje - bonding.
Je-li miminko bezprostředně po porodu položeno matce na hrudník, maminka se ho dotýká, cítí jeho vůni, miminko se pokouší doplazit k prsu a poprvé se přisát, začne se vyplavovat oxytocin a dojde tak k dalším děložním stahům vedoucím k odloučení a vypuzení placenty.
Co s placentou po porodu?
To je otázka, která v posledních letech vyvolává diskuse a rozličné emoce. Běžnou rutinou je placentu ihned po porodu zabalit, odnést na patologii a následně ji zlikvidovat spolu s biologickým odpadem. Je to tak samozřejmé, že to většina lidí považuje na normální a málokterou novopečenou maminku zajímá, jak placenta vypadá a ještě méně to, kde po porodu končí.
Ne však ty maminky, které jsou informovány, ať už z nějakého předporodního kurzu, od své porodní asistentky nebo duly. V dnešní době se však čím dál více mluví o tom, že placenta může být prospěšná i po té, co už dosloužila. Já sama jsem o tomto tématu nastudovala celkem dost materiálu a svůj názor na zpracování placenty a její následnou konzumaci přehodnotila z dřívějšího "fuj, nikdy" na "to je zajímavé, proč ne?"
A proč si nyní myslím, že zpracování placenty není vůbec od věci a může být naopak ku prospěchu? Tak pro začátek jednoduše proto, že všichni savci po porodu svou placentu konzumují, a pozor - dokonce i ti býložraví.
A víte proč? Protože jim to napomůže k rychlejší rekonvalescenci po porodu, snazšímu nástupu laktace a zástavě poporodního krvácení. A stejně tak je tomu u lidských matek. Je jasné, že my lidé nebudeme jíst celou placentu tak jak je, ale můžeme ji zpracovat několika způsoby, vyrobit z ní například kapsle, tinkturu, homeopatika nebo koktejl. Je to skutečně zázračná věc, ta placenta.
Koktejl z placenty
Mě osobně dává největší smysl právě koktejl, který se připravuje hned po porodu z čerstvé placenty - maminka tak dostane nejvíce živin. Není třeba se obávat, že by z koktejlu byla placenta cítit, ač to může znít jakkoli nevábně (a je to pochopitelné). Reálně se k přípravě koktejlu použije úplně maličký kousek placenty o velikosti cca 2 - 3 cm a zbytek tvoří hromada ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky, cokoli, co máte ráda).
Vše se dohromady rozmixuje a vznikne takové smoothie, které je případně možné naředit ovocnou šťávou či vodou. Takový koktejl z placenty může skutečně významně přispět k rychlejšímu zotavení z porodu, snadnějšímu nástupu kojení, lepšímu stahování dělohy, lepšímu hojení a maminky, které ho vypijí, trpí méně často anémií (chudokrevností). Placenta vydrží v lednici cca tři dny a koktejl z ní je možné připravit opakovaně. Pro maximální využití je dobré pít koktej dvakrát až třikrát denně po dobu tří dnů.
A rada na závěr - pokud se rozhodnete nechat si placentu odborně zpracovat třeba na kapsle, tinkturu nebo jakkoli jinak, doporučuji vyhledat odbornice zaměřené přímo na to, ideálně podle referencí, abyste neohrozila své zdraví případnými škodlivými bakteriemi. Za mě je ale nejlepší nechat si ji zpracovat porodní asistentkou co nejdříve po porodu.
Andrea Bělohradská, maminka a porodní asistentka | Editace: Andrea Bělohradská