UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

3 tipy na jedlé dárky na poslední chvíli

Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi mnohdy narůstá i předvánoční stres z toho, že nestíháme vše tak, jak jsme si představovali a plánovali. To platí zejména pro nákup vánočních dárků pro naše milované - každodenní pracovní povinnosti, pečení cukroví a péče o domácnost nás často tak semelou, že si večer v posteli zas a znovu řekneme: „Tak zítra.“ V tomto článku vám přináším tři bezva tipy na vlastnoručně vyrobené jedlé dárky na poslední chvíli. Nemáte zač.

jedle-darky

 

Doma vyrobené jedlé dárky

Ruku na srdce, spousta z nás každoročně shání dárky na poslední chvíli, a když už ne všechny, tak aspoň některé. Většinou odkládáme nákup dárků pro ty blízké, u nichž si s dárkem nevíme rady, protože buď „všechno mají“ nebo „nic nepotřebují“, znáte to. V tomto vánočním článku „na poslední chvíli“ vám přináším tři tipy na jedlé vánoční dárky, po kterých zůstane obdarovanému vynikající chuťový zážitek a vám hřejivý pocit z dobře odvedené práce.

Slaný karamel do skleničky

Slaný karamel patří k oblíbeným pochoutkám, které mají mnohostranné využití v kuchyni – lze ho použít na koláče, do kávy, jako přeliv na palačinky či zmrzlinu nebo do snídaňové kaše. Dá se ale ujídat i jen tak samotný, protože je hříšně dobrý!

Na 500ml slaného karamelu budete potřebovat:

  • 400g cukru krupice
  • 180ml vody
  • 400ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička hrubozrnné mořské soli


Postup:

  1. Cukr nasypte do většího hrnce s dvojitým dnem, zalijte vodou a začněte zahřívat na silnějším plameni. Sem tam promíchejte.

  2. Až se všechen cukr ve vodě rozpustí a obsah hrnce bude mít zhruba konzistenci medu, pokračujte v zahřívání, dokud se všechna voda neodpaří a cukr nezačne zlátnout.

  3. Když má cukr barvu zlato-oranžovou (ne tmavší a ne hnědou!), zalijte ho smetanou ke šlehání. Začněte opatrně míchat, dokud se karamelizovaný cukr opět nerozpustí, nepropojí se smetanou a nezhoustne. Na konci by měla vzniknout hebká karamelová omáčka.

  4. Nakonec do karamelu přimíchejte lžičku (nebo podle chuti i více) hrubozrnné mořské soli, aby v karamelu sem tam křuplo slané zrnko.

  5. Hotový slaný karamel rozdělte do čistých skleniček a zabalte jako dárek.


Perníčkový sirup

Hitem vánočního období a zimy obecně je káva s příchutí voňavých perníčků. Tu dnes nabízí spousta kaváren a chuť oblíbeného perníčkového latté nám zpříjemňuje chladné zimní dny. Dalším tipem na jednoduchý jedlý dárek je tedy perníčkový sirup, s nímž si obdarovaný může vykouzlit perníčkovou kávu sám doma. A skvěle se hodí i k výrobě svařáku a dalších vánočních nápojů!

Na 500ml perníčkového sirupu budete potřebovat:

  • 500g cukru krupice
  • 500ml vody
  • 1 lžíce perníkového koření


Postup:

  1. Cukr nasypte do hrnce, zalijte vodou a začnete zahřívat, dokud se cukr bezezbytku nerozpustí.

  2. Do vzniklého cukrového rozvaru přidejte perníkové koření, důkladně promíchejte a společně na mírném plameni ještě 10 minut povařte.

  3. Sirup odstavte, nechte přes noc odležet v lednici, přeceďte přes jemné síto a rozdělte do čistých lahví. Darujte jako dárek pod stromeček.


Karamelizované vlašské ořechy

Karamelizované vlašské ořechy jsou nenáročné na přípravu a děsně dobré! Jak obdarovaný jeden ochutná, nebude moct přestat!

Budete potřebovat:

  • 200g vyloupaných vlašských ořechů, na poloviny
  • 100g másla
  • 100g cukru krupice


Postup:

  1. V pánvi rozehřejte máslo, přisypte cukr a za občasného míchání nechte zkaramelizovat do zlatavé barvy (nikdy nenechte cukr příliš ztmavnout!).

  2. Do karamelu vsypte ořechové půlky, důkladně promíchejte a nechte ještě minutu prohřát a obalit ořechy karamelem.

  3. Ořechy spolu s kousky karamelu přesuňte na plech a nechte vychladnout. Nakonec zabalte do celofánového sáčku, ozdobte mašličkou a udělejte někomu radost! :-)


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: