Co je agar?
Agar je čistě rostlinná želatina, která je alternativou k živočišné želatině. Agar se vyrábí z mořské řasy, nemá absolutně žádnou chuť ani vůni. Je typický světlým zbarvením. Díky tomu, že se jedná o 100 % rostlinný produkt, je tento typ rostlinné želatiny vhodný pro vegetariány a vegany.
Agar co je to?
Zdravotní benefity agaru
A jak je na tom tento typ želatiny s ohledem na zdraví? Agar je v podstatě typ rozpustné vlákniny, který po kontaktu s vodou nabobtná a promění se v želé. Působí tak blahodárně na zdraví střev a podporuje jejich správnou funkci. Má projímavé účinky, takže výborně pomáhá při problémech se zácpou. Agar je také bohatý na obsah minerálů. Obsahuje jód, železo a vápník. Pyšní se také obsahem kyseliny listové. Navíc neobsahuje v podstatě žádné bílkoviny a tuky, takže má i nízkou energetickou hodnotu. Pomáhá i při hubnutí a navozuje pocit sytosti.
Výroba agaru
A jak se vlastně agar vyrábí? Celý proces je založený na povaření červené řasy, která získá po vychladnutí gelovou konzistenci. Za nějakou dobu pak tento gel zcela ztuhne a z hmoty se vytvářejí dlouhé nudle, které se následně po dobu 2 týdnů suší na slunci. Pak vznikne finální produkt. Můžete se setkat s formou agaru v podobě tyčinek, vloček nebo namletého prášku.
Využití v kuchyni
Jaké má vlastně agar využití? Použít jej můžete k výrobě domácích marmelád a džemů, želatiny na dort a moučníky, do dezertů, pudinků, kde poslouží k jejich zahuštění. Agar se dá použít také jako slaný aspik. Agar stačí jen namočit do vody, aby nabobtnal a pak přivést k varu. Jeho výhodou je to, že poměrně rychle tuhne a na rozdíl od běžné živočišné želatiny dokáže ztuhnout i při pokojové teplotě. Agar je poloprůhledný, takže v případě, kdy potřebujete docílit úplně čiré barvy, stačí přidat citronovou nebo limetkovou šťávu, která čirou barvu zajistí.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.