Co je bezlepková strava?
Bezlepková strava se vyhýbá potravinám obsahujícím lepek. Lepkem se rozumí skupina bílkovin, které se nacházejí v některých obilovinách, zejména v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu (pokud není označený jako bezlepkový). Bezlepková strava je nezbytná pro lidi trpící celiakií, autoimunitním onemocněním, které způsobuje intoleranci lepku (zjednodušeně řečeno jde o alergii na lepek).
Co je bezlepková dieta? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Co je to celiakie?
Celiakie je autoimunitní onemocnění, které postihuje tenké střevo v důsledku přecitlivělosti na lepek. Lepek je bílkovina nacházející se v některých obilovinách, zejména v pšenici, ječmeni, žitu a ovsu. U jedinců trpících celiakií způsobuje lepek imunitní reakci, která poškozuje střevní sliznici a narušuje vstřebávání živin z potravy.
Může se projevovat následovně:
- trávicí potíže - průjmy, nevolnost, zvracení
- nechutenství
- úbytek váhy
- anémie (nedostatek železa v krvi)
- únava a slabost
- vyrážka
- ...a další příznaky
Jaké jsou příčiny celiakie?
Hlavní příčinou celiakie je genetická predispozice, a to zejména přítomnost specifických genetických markerů. Nicméně, pro rozvoj celiakie je také nutná expozice lepku v potravě. Celiakie se často projevuje ve věku od 6 měsíců do 2 let, ale může se projevit v jakémkoli věku, včetně dospělosti.
Potraviny při bezlepkové dietě
Pokud budete mít jakékoli zdravotní potíže, které by mohly ukazovat právě na celiakii, vždy je dobré si zajít ke svému lékaři, aby mohl specifikovat váš problém. Ti kdo přejdou na tuto dietu mohou začít hubnout. Ale nebojte se! Hlady vás nikdo umřít nenechá.
Můžete konzumovat tvrdé sýry, ovoce a zeleninu, rýži, kukuřici, maso a vnitřnosti a další jídla, která jsou zahrnuta do bezlepkové stravy. Bohužel se ale budete muset rozloučit s běžným pečivem, které jste do dnešního dne konzumovali. Zkrátka jednoduše je nutné ze stravy vyloučit veškeré potraviny obsahující letek (obiloviny, těstoviny apod.). Pokud byste si s výběrem potraviny nevěděli rady, obraťte se na lékaře nebo nutričního terapeuta.
Bezlepkovou stravu je nutné dodržovat celoživotně, aby se minimalizovaly problémy a zlepšilo zdraví pacienta.
Pro Dudlu napsala: Lucie Štýchová | Edit: Andrea B.