Co je červené maso?
Červené maso se odjakživa těší velké oblibě. Řadí se mezi něj maso hovězí, vepřové, skopové, telecí a jehněčí.
Co je to červené maso? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Červené maso a zdraví
Červené maso rozhodně nepatří k těm zdravějším druhům masa, není tedy divu, že by se to s jeho konzumací nemělo přehánět. A to hned z několika důvodů. Podle dlouhé řady provedených studií je jeho konzumace spojována s častějším výskytem nemocí srdce a cév a také rakoviny tlustého střeva a konečníku. Nadměrná konzumace červeného masa může také přispět k rozvoji onemocnění zvaného dna, které je způsobeno zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi.
Zároveň je ale maso jako takové pro člověka důležité a do jídelníčku zkrátka patří. Platí zde ovšem, stejně tak jako u jiných jídel, pravidlo „všeho s mírou“. Jaké jsou tedy výživové hodnoty červeného masa?
Výživové hodnoty červeného masa
Nesporným přínosem červeného masa je například to, že oproti masu drůbežímu má mnohem vyšší obsah železa a také vitamínu B12. Z toho důvodu je proto doporučováno osobám trpícím anémií neboli chudokrevností.
Nevýhodou u červeného masa je jeho vyšší obsah tuku. Důležité tak je, aby maso bylo co nejvíce libové, pak je nejvhodnější pro přípravu, co se zdravého životního stylu týče.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.