Co je cikorka?
Cikorka je produkt z čekanky obecné, konkrétně pražený a drcený kořen této rostliny. Je zdravější a bezkofeinovou alternativou běžné kávy, nabízí totiž spoustu benefitů pro naše zdraví. Přidává se i do oblíbené melty, která je náhradou za kávu, přestože na rozdíl od ní melta neobsahuje žádný kofein.
Co je to cikorka? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Cikorka neboli kořen čekanky
Cikorka, dříve též cikorie, je známá v Evropě již od 17. století a svoji oblibu si u spousty lidí zachovala až do dnešní doby. Cikorka byla oblíbeným a velmi běžným nápojem v době obou světových válek, kdy klasická káva nebyla tak snadno k sehnání. Postupem času, kdy se stala káva mnohem dostupnější, začala obliba cikorky a melty pomalu klesat. V dnešní době se však spousta lidí začíná k tomuto lahodnému nápoji opět vracet a cikorka si tak pomalu, ale jistě vydobývá své místo na výsluní.
Nápoj cikorky je skoro stejně lahodný a chutný jako káva, ale na rozdíl od ní si jej mohou dopřát i děti - neobsahuje totiž žádný kofein.
A jaké jsou blahodárné účinky cikorky na lidské zdraví?
Cikorka pomáhá při nejrůznějších problémech s močovými cestami a zánětech ledvin. Působí také pozitivně na střevní mikroflóru, čímž ulevuje od zácpy a pomáhá bojovat proti infekcím zažívacího traktu. Skvěle funguje také na nechutenství, podporuje proces trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Působí i jako lék při různých potížích s játry a slinivkou. A nakonec - významně posiluje imunitní systém!
A jak si cikorku co nejvíce vychutnat?
Cikorku můžete ochutnat třeba jako součást melty, kterou běžně koupíte v obchodech, nebo jako samotný produkt v podobě prášku. Příprava nápoje je navíc velmi rychlá a jednoduchá. Tento prášek stačí jen zalít horkou vodou a následně jej můžete zjemnit přidáním mléka nebo mléčné pěny. Podle chuti si můžete nápoj případně i osladit - cukrem, medem nebo třeba javorovým sirupem. Vychutnat si jej můžete teplý i studený.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea Bělohradská