Co je enolog a enoložka?
Máte rádi víno? Za tím, aby takové chutné víno vzniklo, je obrovský kus práce. Už jste někdy slyšeli třeba o výrazu enologie nebo enolog? Enologie je vědní obor, který se zabývá vinařstvím a vínem jako takovým. Je opravdovým a seriózním oborem. Po mnoha různých stránkách se zabývá informacemi a znalostmi o zrání a ošetřování vína, i jeho případných chorobách. V České republice se tento vědní obor dokonce i vyučuje, například na Mendelově univerzitě v Brně.
Co je enologie? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Kdo je enolog
Enolog je člověk, který se zabývá enologií, tedy vědou o vínu. Taková osoba díky svým vědeckým a technickým poznatkům, znalostem a vědomostem může být plně zodpovědná například za zpracování a ošetřování hroznů. Dále může provádět analýzu hroznů a vína a tyto získané analýzy dále využívat a zpracovávat. Musí neustále sledovat vývoj a nové trendy z oboru enologie a následně je pak využívat v praxi.
Enolog zkrátka dohlíží na každičký krok v celém tom důležitém procesu. Na začátku podzimu se pak enolog zabývá zkoumáním kvašení vína z aktuální sklizně, a to tak, aby byl zajištěn vždy perfektní výsledek. V případě speciálních ročníků se pak snaží najít atraktivní kombinaci zajišťující skvělou a nezaměnitelnou chuť.
Kromě toho má enolog na starosti spoustu dalších věcí. Například reprezentuje konkrétní značku vína, prezentuje je marketingovému oddělení nebo přímo klientům. Pomáhá také s plánováním produkce na další období. Ve větších vinařstvích jsou dokonce běžné i týmy sestávající hned z několika enologů. V menších vinařstvích si pak enology často i pronajímají jen na nejvytíženější období. Tito specialisté na studium vína jsou zkrátka nepostradatelným pomocníkem od A – do Z při pěstování a následném zpracování vína.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.