Co je houba porcini?
Název „fungi porcini“ můžete vidět v jídelních lístcích italských restaurací, italských kuchařkách anebo také v kamenných i internetových prodejnách s italskými potravinami a surovinami na vaření a pečení. Víte ale, co se pod tímto poetickým a libozvučným italským názvem skrývá? Není to nic menšího než milované hříbky, konkrétně hřiby pravé (Boletus edulis), jiným názvem také hřiby bílé (bělohřiby). Nejznámějšími zástupci „praváků“ jsou hřib smrkový, hřib dubový a vzácný hřib borový.
Co je porcina houba? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Co jsou houby porcini a čím jsou tak jedinečné?
Hřiby „praváky“ jsou jednoznačně nejoblíbenějšími houbami v celém Česku i na Slovensku. A nejen tam, také italská kuchyně je receptů s tímto pravým pokladem plná. Pravé hřiby jsou krásné na pohled, mají lahodnou a plnou chuť, pevnou strukturu a mnohostranné využití.
- Hřib smrkový - Houba se vyznačuje krásným kloboukem o průměru až 20 cm, který má v mladším věku světle hnědou barvu. Ta postupem času tmavne a nabývá nádherného kaštanového odstínu. Klobouk může být lehce zvrásněný a na svém okraji může mít jemnou bílou linku, což tento hřib odlišuje od ostatních druhů hřibů. Třenka je válcovitého tvaru a má typickou bílou barvu, směrem nahoru pak může mít jemnou světle hnědou síťku.
- Hřib dubový - Hřib dubový je nejoblíbenějším „pravákem“ všech houbařů. Jeho klobouk může stejně jako u hřibu smrkového dorůstat až průměru 20 cm a jeho barva se pohybuje na široké škále odstínů od světle hnědošedé až po tmavší hnědou s nádechem do červena. Třenka má válcovitý nebo kyjovitý tvar, je bílá a pokrytá síťkou světle hnědé barvy po celém svém povrchu. Hřib dubový vyniká nasládlou hříbkovou chutí.
- Hřib borový - Hřib borový patří k velmi vzácným druhům hub, je dokonce nejvzácnějším druhem hřibů vůbec. Kvůli jeho vzácnosti se ale jeho sběr nedoporučuje. Roste už v květnu a pak celé léto až do podzimu. Má krásný masitý, tmavě hnědý klobouk s fialovými odstíny a dorůstá průměru až 25 cm. Třenku má velmi tlustou a bachratou, okrové barvy a pokrytou hustou bílou síťkou.
Využití fungi porcini v kuchyni
Pravé hřiby jsou velmi vděčnými houbami, v kuchyni totiž nachází všestranné využití. Každý pokrm povznesou na mnohem vyšší úroveň a dodají mu punc luxusu. Z hříbků můžeme připravit delikátní hříbkovou omáčku na špagety nebo k hovězímu steaku, obalit je a usmažit jako řízky, přidat na pizzu nebo slaný koláč, do různých omáček a gulášů, k pečenému masu nebo z nich připravit tradiční smaženici.
Pokud jste měli v lese štěstí a přinesli jste si plné košíky těchto lesních pokladů, můžete si je uschovat i na později. Hříbky můžete naložit do sladkokyselého nálevu, sušit i mrazit.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.