Co je hummus?
Hummus je studená libanonská pochoutka, jejímž základem je cizrna, olivový olej, sezamová pasta tahini, citronová šťáva, česnek a sůl. Jedná se vlastně o jakousi pomazánku/dip.
Co je potravina hummus? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Odkud hummus pochází?
Pokrm hummus je typický pro země Blízkého východu, ale do povědomí se díky zájmu o zdravou výživu dostal po celém světě. Právě v arabských zemích je cizrna nepostradatelnou potravinou. Hummus jak ho známe dnes pochází z 19. století z Libanonu a okolních států, podobný pokrm z cizrny se však konzumoval již ve 13. století v Egyptě.
Jaké má výživové hodnoty?
Hummus je oblíbený především pro svoje perfektní výživové hodnoty. Tento pokrm je bohatý na železo a kyselinu listovou. Dále také obsahuje vitamín C a vitamín B6. Významný je i obsah vlákniny a proteinů. Svoje uplatnění si hummus najde především ve vegetariánské a veganské kuchyni.
Jak si na hummusu nejlépe pochutnat?
I když hummus vypadá v podstatě jako pomazánka, na chleba se nemaže. Podává se jako doplněk k tradiční arabské chlebové placce pita, která se do něj pečivo namáčí. Výborný je také se zeleninou. Zelenině i pečivu tak hummus výrazně zvýší jeho výživovou hodnotu.
A jak si připravit čerstvý humus přímo doma?
Hummus si můžete připravit z čerstvé cizrny, kterou je ale nutné předem namočit do neosolené studené vody, a to na dobu minimálně 12 hodin. Cizrna postupně zvětší svůj objem a následně se uvaří doměkka a smíchá s olivovým olejem, tahini pastou, solí, česnekem a citronovou šťávou. Nakonec se celá směs rozmixuje dohladka. Pokud si chcete ulehčit práci nebo zkrátka pospícháte, klidně si můžete hummus připravit i z konzervované cizrny.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.