Co je kapoun?
Kapoun je mladý, vykastrovaný kohout, který byl vykrmený, aby jeho maso bylo co nejjemnější a nejchutnější. Kapoun je proto mnohem objemnější než nevykastrovaný kohout a má více masa. Tím bych klidně mohla tento malý výklad zakončit, ale když už je řeč o kapounovi, sluší se představit ho více, lépe řečeno představit vám ho tam, kde mu to sluší nejvíc - rovnou na talíři.
Co je to kapoun? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Francouzský kohout na víně
Kapoun je oblíbený v mnoha světových kuchyních a lze ho tak připravit na mnoho zajímavých a chutných způsobů. Asi nejznámější je kapoun na červeném víně. Ačkoli má tento recept původ ve francouzské kuchyni, oblíbený je i u nás.
Budete potřebovat:
- 1 kapouna o váze přibližně 2,5kg, naporcovaný
- 1 cibule
- 2 mrkve, nakrájené na větší kostičky
- ¼ celeru, nakrájený na větší kostičky
- 200g žampionů
- 150g másla
- 1 rajčatový protlak
- 150g anglické slaniny
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 700ml dobrého červeného vína
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- bylinky – šalvěj, tymián, petržel, rozmarýn
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
- Nejprve si připravte marinádu, do níž kapouna naložíte:
Cibuli a půlku slaniny nakrájejte nadrobno, mrkev a celer na větší kostičky. V hrnci rozehřejte olivový olej a nakrájenou zeleninu spolu se slaninou na středním plameni restujte tak dlouho, až se začne zabarvovat lehce dohněda. Přilijte zhruba třetinu připraveného červeného vína a nechte na silnějším plameni téměř bezezbytku odpařit. Zelenina tím získá navinulou chuť a vůni. Ke směsi přidejte rajčatový protlak a dále restujte, až protlak změní barvu. Po té podlijte trochou vína, přiklopte poklicí a zvolna duste až do té doby, než se víno opět odpaří. Pak přilijte červený vinný ocet, přidejte koření a bylinky, zalijte opět trochou vína, krátce povařte a odstavte. - Porce kapouna ze všech stran osolte a opepřete, naskládejte do pekáče a zalijte připravenou marinádu (zchladlou).
- Uložte pekáč do lednice a nechte marinovat alespoň 24 hodin.
- Druhý den porce kapouna vyndejte z pekáče a jednu po druhé orestujte na pánvi ze všech stran dozlatova. Troubu předehřejte na 160°C.
- Maso vraťte zpět do pekáče k marinádě, vložte do trouby a přiklopené duste doměkka. Pokud to bude třeba, podlévejte červeným vínem.
- Mezitím si nakrájejte zbylou slaninu a připravené žampiony a na troše olivového oleje společně opečte. Po odstavení vmíchejte lžíci másla.
- Když jsou porce kapouna upečené, přendejte je z pekáče do čisté nádoby a marinádu sceďte přes jemné síto – šťávu zachyťte do menšího kastrůlku a zeleninu přidejte k masu.
- Šťávu v kastrůlku jen krátce povařte a nakonec vmíchejte všechno zbylé máslo. Vzniklou omáčkou přelijte maso.
- Podávejte s bramborovou kaší či těstovinami. Dobrou chuť!
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.