UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je kapoun?

Kapoun je mladý, vykastrovaný kohout, který byl vykrmený, aby jeho maso bylo co nejjemnější a nejchutnější. Kapoun je proto mnohem objemnější než nevykastrovaný kohout a má více masa. Tím bych klidně mohla tento malý výklad zakončit, ale když už je řeč o kapounovi, sluší se představit ho více, lépe řečeno představit vám ho tam, kde mu to sluší nejvíc - rovnou na talíři. 

co-je-kapoun

Co je to kapoun? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Francouzský kohout na víně

Kapoun je oblíbený v mnoha světových kuchyních a lze ho tak připravit na mnoho zajímavých a chutných způsobů. Asi nejznámější je kapoun na červeném víně. Ačkoli má tento recept původ ve francouzské kuchyni, oblíbený je i u nás.

Budete potřebovat:

  • 1 kapouna o váze přibližně 2,5kg, naporcovaný
  • 1 cibule
  • 2 mrkve, nakrájené na větší kostičky
  • ¼ celeru, nakrájený na větší kostičky
  • 200g žampionů
  • 150g másla
  • 1 rajčatový protlak
  • 150g anglické slaniny
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 700ml dobrého červeného vína
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • bylinky – šalvěj, tymián, petržel, rozmarýn
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

kuchynske-vychytavky

Postup:

  1. Nejprve si připravte marinádu, do níž kapouna naložíte:

    Cibuli a půlku slaniny nakrájejte nadrobno, mrkev a celer na větší kostičky. V hrnci rozehřejte olivový olej a nakrájenou zeleninu spolu se slaninou na středním plameni restujte tak dlouho, až se začne zabarvovat lehce dohněda. Přilijte zhruba třetinu připraveného červeného vína a nechte na silnějším plameni téměř bezezbytku odpařit. Zelenina tím získá navinulou chuť a vůni. Ke směsi přidejte rajčatový protlak a dále restujte, až protlak změní barvu. Po té podlijte trochou vína, přiklopte poklicí a zvolna duste až do té doby, než se víno opět odpaří. Pak přilijte červený vinný ocet, přidejte koření a bylinky, zalijte opět trochou vína, krátce povařte a odstavte.

  2. Porce kapouna ze všech stran osolte a opepřete, naskládejte do pekáče a zalijte připravenou marinádu (zchladlou).

  3. Uložte pekáč do lednice a nechte marinovat alespoň 24 hodin.

  4. Druhý den porce kapouna vyndejte z pekáče a jednu po druhé orestujte na pánvi ze všech stran dozlatova. Troubu předehřejte na 160°C.

  5. Maso vraťte zpět do pekáče k marinádě, vložte do trouby a přiklopené duste doměkka. Pokud to bude třeba, podlévejte červeným vínem.

  6. Mezitím si nakrájejte zbylou slaninu a připravené žampiony a na troše olivového oleje společně opečte. Po odstavení vmíchejte lžíci másla.

  7. Když jsou porce kapouna upečené, přendejte je z pekáče do čisté nádoby a marinádu sceďte přes jemné síto – šťávu zachyťte do menšího kastrůlku a zeleninu přidejte k masu.

  8. Šťávu v kastrůlku jen krátce povařte a nakonec vmíchejte všechno zbylé máslo. Vzniklou omáčkou přelijte maso.

  9. Podávejte s bramborovou kaší či těstovinami. Dobrou chuť!

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: