Co je kardamon?
Milujete nejrůznější koření? Pak si oblíbíte i kardamon, který bývá považován za krále mezi kořením. Co je kardamon, jak chutná a kde všude jej můžete použít?
Co to je kardamon?
Co je koření kardamon a jak ho používat?
Kardamon je zvláštní tím, že patří mezi jedno z nejzajímavějších koření na světě a zároveň se řadí dokonce i mezi nejzdravější. Navíc také pokrmům dodá velice nevšední, orientální chuť. A nejen proto si začalo získávat popularitu i v české kuchyni.
Kardamon může být zelený nebo černý. Černý kardamon má oproti zelenému ostřejší vůni a uplatnění si díky tomu získal především ve vietnamské kuchyni. Je skvělou volbou pro ochucení oblíbené a známé vietnamské polévky Pho.
Zdravotní přínosy kardamonu
Semena, ze kterých se kardamon získává, jsou bohatá na bílkoviny, esenciální oleje, tiamin a riboflavin. Působí blahodárně na trávicí ústrojí a na nervovou soustavu. Skvěle funguje při různých onemocněních virového i bakteriálního původu. Pomáhá při zánětech a problémech s ledvinami. Kardamon také chrání buňky před nebezpečnými radikály a působí preventivně proti různým typům rakoviny.
Využití v kuchyni
Koření kardamon si najde využití především při ochucování orientálních pokrmů. Skvěle se hodí i k dochucení salátů, kompotů, pečiva a sladkých jídel. Toto sladce vonící koření je skvělou volbou do perníku. Dá se použít i do omáček a k dochucení zeleninových směsí. V arabských zemích se kardamon přidává i do čaje a kávy. Řekové a Římané používali toto koření dokonce i jako ingredienci do parfémů.
Z kardamomu si můžete připravit i zdraví prospěšný nálev. Na ten budete potřebovat 1 lžičku koření kardamon, které zalejete 250 ml vroucí vody. Nechte louhovat 15 minut a poté popíjejte ideálně 3x denně, a to před jídlem.
Pokud patříte mezi milovníky kávy, pak si můžete připravit i kávu s kardamonem. Stačí jen pomlít kávová zrna společně s kardamomem a společně povařit.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.