Co je krupoto?
Krupoto je variace na nám všem dobře známé rizoto, které má svůj původ v italské kuchyni (risotto), jen místo rýže se používají obilné kroupy nebo krupky. Ostatně, už sám název krupoto na svou spřízněnost s rizotem odkazuje. Tato česká verze rizota je nejen velmi chutná, ale také zdravá. Kroupy jsou totiž bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů skupiny B a vitaminu E. Kromě toho obsahují také potřebné minerály, jako například zinek, selen, vápník, fosfor, hořčík a železo. Určitě ho neváhejte vyzkoušet i vy!
Co je to krupoto? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Recept na výtečné krupoto
Na přípravu krupota můžete použít libovolný druh krup nebo krupek, výběr obiloviny je jen a jen na vás. Když ke kroupám navíc přidáte vhodnou zeleninu, kousek uzeného masa a bylinky, výsledek bude stát za to.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 250g libovolných krup či krupek
- 1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
- 2 stroužky česneku, drcené nebo nakrájené na tenké plátky
- 150g uzeného vepřového masa, nakrájeného na drobné kostičky
- 3 mrkve, nakrájené na kostičky
- 1 menší pórek, nakrájený na půlkolečka
- rostlinný olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvá petrželka, nasekaná
- strouhaný sýr
Postup:
- Kroupy propláchněte a nechte přes noc namočené ve vodě, urychlíte tím jejich vaření. Druhý den je sceďte, nasypte do hrnce, zalijte 750 ml čisté vody, osolte a přiveďte k varu. Vařte zhruba 20 až 30 minut doměkka.
- Na lžíci oleje nechte krátce zpěnit a orestovat cibuli, přidejte uzené maso a opékejte za občasného míchání dozlatova. Přidejte česnek, pórek a mrkev, podlijte trochou vody a duste, dokud zelenina nezměkne.
- Nakonec vmíchejte uvařené kroupy, čerstvou nasekanou petrželku, případně ještě osolte a opepřete. Zamíchejte a podávejte s kyselou okurkou a posypané strouhaným sýrem.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.