UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je maizena?

Maizena je kukuřičný škrob, který se vyrábí zpracováním kukuřičných zrn. Jedná se o rafinovanou odtučněnou kukuřičnou mouku, která má typický vzhled v podobě jemného bílého prášku a škrobité konzistence. Nejčastější účel, ke kterému se využívá, je zahušťování nejrůznějších druhů pokrmů. Může způsobovat problémy alergikům, a to z důvodu obsahu bílkovinné složky. Celiakům ovšem nikterak nevadí. Má nízkou kalorickou hodnotu, je lehce stravitelná a její chuť je neutrální, takže má širokou škálu využití.

co-je-maizena

Co je to maizena? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jaké má maizena přínosy?

Maizena obsahuje hned několik cenných a zdraví prospěšných látek. Obsahuje sodík, hořčík, draslík, fosfor, vápník a železo. Kukuřičný škrob by se mohl snadno zaměnit se škrobem bramborovým, na rozdíl od něj ale neobsahuje solanin, který je výrazně hořký a ve větších dávkách toxický.

Kukuřičná mouka má blahodárné účinky na zdraví:

  • Dokáže skvěle zklidnit střevní sliznici
  • Její konzumace taká pomáhá při střevní dyspepsii, která je provázena zácpou střídající průjem, křečemi a zvýšenou plynatostí


Jak maizenu využít v kuchyni?

Maizena se skvěle hodí pro přípravu nejrůznějších jídel. Využít se dá například pro zahušťování polévek, omáček a také ovocných šťáv.  Své využití najde i při pečení, kdy poslouží ke zjemnění náplní do dortů, výrobě krémů nebo ke zjemnění moučníků jako takových. Hodí se i pro přípravu pudingů.

kuchynske-vychytavky

Jak s maizenou pracovat?

Při zpracování je ovšem maizenu nutné alespoň 15 minut povařit, a to z toho důvodu, aby byla pro tělo lépe stravitelná. Ideální je přidat ji do horké tekutiny, protože jinak má tendenci vytvářet hrudky. Nejprve je vhodné ji při pokojové teplotě vmíchat do chladné tekutiny. Pozor na to, že omáčky a další maizenou zahušťované pokrmy by se neměly zamrazovat.

Kukuřičný škrob maizena je vyráběn přírodní cestou, a tak si proto zachovává svoje výborné výživové vlastnosti. K jeho výrobě se nepoužívají žádné chemické prostředky.


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea Bělohradská

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: