Co je mascarpone?
Mascarpone je čerstvý krémový sýr, který se vyrábí ze smetany působením kyseliny vinné, a to bez odstraňování syrovátky. V kuchyni si najde široké využití, hlavně pak při přípravě vynikajících dezertů.
Co je to mascarpone? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Původ mascarpone
Mascarpone pochází z Lombardie, oblasti severozápadní Itálie, a je znám již od 16. století. Původně ale vznikalo pouze jako vedlejší produkt při výrobě různých druhů sýra. Postupem času si ale vydobylo svoje místo na výsluní a zařadilo se mezi stále produkty italské kuchyně.
To úplně nejkvalitnější a nejchutnější mascarpone se vyrábí z kravského mléka plemen pasoucích se na horských pastvinách s květinami a bylinami, což u mascarpone zajišťuje příjemnou nasládlou chuť. Tento produkt také obsahuje minimum chemie. Nenajdete tak v něm živočišná syřidla. Ta jsou totiž nahrazena vinnou nebo citronovou kyselinou.
Výživové hodnoty mascarpone
A jak je na tom mascarpone s výživovými hodnotami a obsahem prospěšných látek? Obsahuje spoustu prospěšných bílkovin, vitamínu A a minerálů jako je sodík a vápník. Pomáhá tak k lepšímu trávení a působí pozitivně i na látkovou přeměnu. Zlepšuje stav pokožky, nehtů a vlasů, kterým propůjčuje zdravý vzhled. Jeho výživové hodnoty ovšem poněkud snižuje vysoký obsah tuků. To je ale jeho jediná vada na kráse.
Využití mascarpone
A jak si mascarpone můžete dopřávat? Svoje využití si najde při výrobě pečených i nepečených dezertů. Skvěle se hodí pro oblíbené tiramisu. Mascarpone je také jako stvořené pro výrobu nejrůznějších krémů. Úžasně pak působí v kombinaci s cukrem, citronovou kúrou nebo s čerstvým ovocem. Dá se ale využití i do slaných pokrmů. Hodí se k těstovinám namísto sýrové omáčky. Vyzkoušejte jej třeba na chlebíčky místo másla nebo do bramborového salátu a věřte, že se budete olizovat až za ušima.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.