Co je mělněné maso?
Když se řekne mělněné maso, nejspíš si vybavíte klasické mleté. Ve skutečnosti je ale mezi mletým a mělněným masem rozdíl, a to jak co se týče složení, tak ve využití v kuchyni.
Co to je mělněné maso?
Mělněné maso versus mleté maso
- Mleté maso
Maso, které je pouze vykostěné, rozemleté (rozmělněné) a obsahuje méně než jedno procento kuchyňské soli - Mělněné maso
Vykostěné rozemleté (mělněné maso), které nesplňuje požadavky pro označení „mleté maso“. Reálně to znamená, že jde o masný polotovar, tedy mělněné maso, které obsahuje více než jedno procento soli (nejčastěji kolem dvou procent) a případně ještě další přidané látky, například antioxidanty a konzervanty (kyselina askorbová).
Pojem „mělněné maso“ legislativa nezná, jedná se o obchodní název pro druh rozemletého masa, které nesmí být označováno jako „mleté maso“.
Další druhy „mletého“ masa
- balený masný výrobek, masný polotovar – maso, které obsahuje přídatné látky a vodu, vše musí být uvedeno ve složení na obalu výrobku
- balené mleté maso – maso, které obsahuje maximálně jedno procento kuchyňské soli, informace musí být uvedena ve složení na obalu výrobku
- nebalené mleté maso – maso, které musí být namleto přímo před zraky kupujícího, pouze z masa a nesmí do něj být přidáno nic navíc
- nebalené mleté – mleté maso připravené k prodeji v obsluhovaném pultu, většinou obsahuje sůl a některé další látky, proto nesmí být označováno a prodáváno jako „mleté maso“, informace o složení masa masa má poskytnout obsluha
Použití mělněného masa
Přestože většina z nás nerozlišuje mezi mletým a mělněným masem, mají oba druhy rozemletého masa trochu odlišné vlastnosti a každé maso se hodí na něco jiného.
- Mleté maso – má hrubší konzistenci a je hůře tvarovatelné, hodí se například do boloňské omáčky
- Mělněné maso – má jemnější konzistenci a připomíná spíše jakousi pastu, která je snadno tvarovatelná, hodí se například k přípravě masových kuliček nebo karbanátků, zkrátka všude, kde je potřeba zachovat tvar masa
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.