Co je omládek?
Většina nadšenců do vaření a pečení bude omládek pravděpodobně znát. Pro ty, kteří o této ingredienci ještě neslyšeli, omládek je drožďový kvásek, který se používá jako základní ingredience pro přípravu kynutého těsta. Jak si ho připravit a jak ho využít?
Co to je omládek? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak omládek využít?
Omládek se používá jako při pečení kynutého pečiva. Můžete samozřejmě použít droždí sušené, které jednoduše zamícháte do sypkých přísad ještě před samotným zpracováváním těsta a následným hnětením, ale těsto připravené ze sušeného droždí pravděpodobně nebude tak nadýchané a navíc se může stát, že bude výsledné pečivo po vytažení z trouby droždím cítit.
Proto určitě radím připravit si kvásek (neboli omládek) z čerstvého chlazeného droždí. Příprava těsta možná bude trvat o něco déle, ale výsledek bude rozhodně stát za to! Těsto připravené s omládkem totiž mnohem lépe kyne a po upečení je krásně nadýchané a vláčné. Kromě toho je pečivo mnohem chutnější a voňavější, a to dokonce i několik dnů po upečení.
Jak připravit omládek?
Omládek se skládá z několika jednoduchých přísad – hladké mouky, vlažné tekutiny (mléka nebo vody) a sladidla (medu nebo sladového výtažku – tzv. sladěnky). Postup přípravy není nijak složitý. Platí pravidlo, že na přípravu omládku je třeba vzít 40% vlažné vody či mléka z receptu, 1 kostku čerstvého droždí, 1 až 2 lžičky sladového výtažku (podle množství mouky, z jakého budete péct) a 25% mouky z celkového odváženého množství.
Zde je recept na přípravu omádku z 500g mouky:
Budete potřebovat:
- 100ml vlažné vody nebo vlažného mléka
- 1 kostku čerstvého droždí (42g)
- 130g mouky
- 1 lžičku medu nebo sladového výtažku
Postup:
- Droždí smícháte v míse smícháte s vlažnou vodou nebo mlékem, přidáte lžičku sladového výtažku nebo tekutého medu a důkladně promícháte.
- Do vzniklé směsi přisypete odvážené množství mouky a budete šlehat tak dlouho, až vznikne kašička, která není ani příliš tekutá, ani moc hustá.
- Mísu s vznikajícím omládkem přikryjete čistou utěrkou nebo kouskem plátna a na teplém místě (nejlépe v blízkosti kamen či topení) necháte odpočívat po dobu 30 minut až jedné hodiny.
- Když je omládek hotový, přidáte k němu všechny zbylé ingredience z receptu, pečlivě promícháte dohromady a rukama nebo za pomocí kuchyňského robotu vypracujete hladké těsto.
Kam se omládek hodí?
Omládek se výborně hodí do různých druhů světlého pečiva s vyšším obsahem cukru v těstu. Vykouzlíte s ním například vynikající vánočku nebo vánoční štolu, ale také křupavé domácí rohlíky, kaiserky, loupáčky chutný domácí chléb.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.