Co je pancetta?
Rádi si dopřáváte nejrůznější delikatesy a patříte mezi opravdové gurmány? Pokud máte rádi maso, tak určitě musíte vyzkoušet specialitku, kterou je pancetta. Co si vlastně pod tímto pojmem představit? Pancetta je původem italská pochoutka z tučného vepřového masa. Mnozí ji zaměňují se slaninou, ovšem pancetta je spíše podobná sušené šunce.
Co je to pancetta? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Italská pancetta
Nejčastěji se můžete setkat s pancettou, která je svinuta do tlustšího válce, z něhož se následně odkrajují plátky podle potřeby. Tyto tenoučké plátky pak odhalí svojí zajímavou strukturu. Jelikož se pancetta neudí, je tedy typem sušeného masa. Díky tomu, že zraje po kratší dobu, je i méně slaná, spíše nasládlá a měkčí. Má ovšem vyšší obsah tuku.
Pancetta je typ slaniny, který se vyrábí z vepřového bůčku a poté se ještě nakládá do slaného nálevu. K dochucení se používá nejčastěji pepř, česnek, rozmarýn a další podobné bylinky.
K čemu můžete pancettu v kuchyni použít?
Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou. Přidat ji můžete všude tam, kde byste jinak použili slaninu. Pro účely přímé konzumace za studena je vhodná pancetta v podobě jemných tenkých plátků. Pro tepelnou úpravu je naopak vhodná varianta v podobě nakrájených kostiček.
Pancetta je jako stvořená pro tepelnou úpravu. Díky ní totiž dochází k intenzivnější a výraznější chuti, kterou si tak po tepelné úpravě můžete užít opravdu naplno. Je vhodná ke spojení s jemnými potravinami. Skvělou volbou jsou tak těstoviny a omáčky v mnoha podobách. Třeba takové těstoviny ala carbonara získají s pancettou naprosto výtečnou chuť. Kromě spojení s těstovinami můžete pancettu přidat také do polévek a dušených pokrmů. Pancetta je opravdová lahůdka, která i v minimálním množství zvýrazní chuť nejrůznějších druhů jídel.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.