Co je panko strouhanka?
Panko strouhanka je asijská alternativa naší běžné strouhanky. Pochází z Japonska a slouží stejně jako jakákoli jiná strouhanka k obalování všeho možného, co se následně smaží na pánvi. Můžete v ní obalit klasické kuřecí či vepřové řízky, zeleninu, houby nebo ryby. Zkrátka cokoli, čemu chcete dát zlatavý a křupavý kabátek, na který se už od pohledu budou sbíhat sliny. V čem je ale panko strouhanka jiná než „obyčejná“ strouhanka? A jak si vyrobit svou vlastní?
Co je strouhanka panko? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Strouhanka panko
Panko strouhanka má sice exotický název i původ, její složení už ale tak exotické není. Jedná se o strouhanku podobnou té naší ze suché veky nebo rohlíků, přesto je ale trochu jiná. Je vyrobena z čerstvého bílého chleba a liší je barvou i strukturou – panko strouhanka je velmi světlá a také mnohem hrubší, tvoří spíše jakési vločky.
Díky tomu jsou řízky (a jiné dobroty) v ní obalené mnohem křupavější a chutnější. Velkou výhodou také je, že panko strouhanka nenasákne zdaleka tolik oleje než strouhanka klasická, výsledek je pak mnohem odlehčenější a tím pádem i zdravější.
Jak si připravit panko strouhanku
Panko strouhanku si můžete koupit ve specializovaných orientálních obchodech nebo na internetu, vyrobit si ji ale můžete klidně i sami doma. Potřebovat budete jen světlý toastový chléb, nic víc. Výrobu panko strouhanky můžete brát jako tip ve chvíli, kdy vám doma bude toastový chléb přebývat a nikdo už na něj nebude mít chuť.
Postup je tak jednoduchý, že už jednodušší být ani nemůže:
- Plátky toastového chleba zbavíte kůrky a střídky pak necháte jeden den volně proschnout na vzduchu. Poté je opatrně promixujete nebo jednoduše nastrouháte na hrubém struhadle, v tenké vrstvě nasypete na plech vyložený pečícím papírem a vložíte do trouby vyhřáté na 150°C.
- V troubě ponecháte plech zhruba 5 až 6 minut, přičemž každé 2 až 3 minuty strouhanku promícháte, aby se sušila rovnoměrně a nezačala hnědnout. Opravdu bedlivě ji přitom hlídejte, výsledná obalovací směs musí být suchá, ale stále světlá, nikoli zlatá či dokonce hnědá. Hotovou strouhanku necháte vychladnout a nakonec přesypete do libovolné nádoby s uzávěrem. Skladujte na suchém a tmavém místě.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.