Co je pesto?
Pesto je zjednodušeně řečeno bylinková pasta původem z Itálie. Používá se především k dochucení těstovin, využít ji ale můžete i do jiných pokrmů. Tradiční pesto se skládá z čerstvé bazalky, olivového oleje, parmazánu, piniových oříšků, česneku a soli, které jsou rozemlety do hladké pasty. Pesto má výraznou zelenou barvu a intenzivní bylinnou chuť.
Co je to pesto?
Druhy pesta
Existuje mnoho různých variant pesta, které se liší použitím jiných bylin než bazalky. Do pesta proto můžete klidně přimíchat třeba:
- petrželku
- rukolu
- špenát
- koriandr
- medvědí česnek
- kopr
- ...a další zelené bylinky
Piniové oříšky mohou být nahrazeny jinými ořechy, jako jsou:
- vlašské ořechy
- mandle
- lískové ořechy
- ...a další oříšky
Některé varianty pesta mohou obsahovat také další ingredience, jako například sušená rajčata, citronovou šťávu nebo sýry jiné než tradiční parmazán.
Recept na pesto z medvědího česneku
Vynikající variantou bylinkového pesta je pesto z medvědího česneku. Medvědí česnek je jemnější a daleko než klasický česnek a skvěle se hodí do celé řady pokrmů, ať už to jsou těstoviny nebo polévky.
Na přípravu pesta z medvědího česneku budete potřebovat:
- 150 g medvědího česneku
- 5 lžic olivového oleje (pokud nemáte, můžete zvolit i klasický)
- sůl, pepř
Postup:
Na výrobu pesta byste měli mít hmoždíř, kdo ho doma však nemá může využít mixér. V hmoždíři nejdříve zpracujete listy, a poté až přidáváte olej a další suroviny. U klasického mixéru můžete dát všechny ingredience rovnou dohromady a zpracovat společně. Nakonec ještě ochutnejte a vzniklé pesto případně dochuťte dle libosti.
Pesto skladujte v malých a uzavíratelných skleničkách v chladu a suchu a spotřebujte ho nejlépe do týdne.
Dary z vaší zahrádky tedy můžete využít nejen na klasické vaření, ale i na tento malý experiment, jako je právě voňavé bylinkové pesto. A pokud si navíc nevíte rady, jaký dárek dát své kamarádce nebo snad kamarádovi, tak stačí zakoupit ozdobnou skleničku a domácí pesto darovat jako jedlý dárek.
Pro Dudlu napsala: Lucie Štýchová | Edit: Andrea B.