Co je pracharanda?
Pracharanda nebo také prachanda je starobylá surovina tradiční české kuchyně. Znaly ji už naše babičky. Používá se jako přírodní sladidlo a je mnohem zdravější než tradiční bílý cukr. Vyrábí se ze sušeného ovoce, především z hrušek. Nejvhodnějšími odrůdami na výrobu pracharandy jsou hrušky pláňata, ale i jiné odrůdy. Někdy se do prachandy přidává ještě kdoule, oskeruše (plod jeřábu oskeruše) nebo mrkev. Jak si tento zapomenutý poklad připravit doma a jak ho využít?
Co je to pracharanda?
Recept na tradiční pracharandu
Pracharanda (nebo prachanda, chcete-li) se vyrábí pomletím sušených hrušek na jemný prášek. Způsoby přípravy bývaly různé, lišily se kraj od kraje – někde se hrušky sušily nakrájené na křížaly, jinde se sušily vcelku i s jádřinci. Mohly se mlít, drtit v hmoždíři i strouhat. Základem úspěchu jsou ale opravdu suché kousky ovoce, které jsou dostatečně křehké k přípravě té nejlepší pracharandy pod sluncem.
Budete potřebovat:
- sušené hrušky
- hmoždíř nebo mixér se sekacím nástavcem
- mletá skořice (nemusí být)
- uzavíratelná nádoba
Postup:
Sušené hrušky jednoduše rozdrťte v hmoždíři nebo umete v mixéru na prášek, vmíchejte mletou skořici podle chuti, nasypte do uzavíratelné a dobře těsnící nádoby a uložte na suché a temné místo.
Využití v kuchyni
Pracharanda se využívala jako přírodní sladidlo k ochucení všemožných pokrmů. Můžete s ní posypat tradiční škubánky, osladit sladké pečivo (například bábovku či perník), použít ji při pečení vánočního cukroví, k posypu koláčů, do buchet nebo klidně i do snídaňových kaší, ovocných smoothie anebo jako zajímavou přísadu do klasické drobenky.
Tip na konec
Pokud byste chtěli tradiční pracharandu ozvláštnit, můžete do ní přidat i jiné druhy sušeného ovoce z našich českých zahrádek, například jablka, případně obě suroviny zkombinovat. Slušet jí ale bude i voňavé zimní koření – skořice, hřebíček, badyán nebo kardamom. Cítíte tu vůni?
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.