Co je prosecco?
Prosecco je italské šumivé víno. Vyrábí se pouze v severní Itálii, v regionu Benátsko, konkrétně v Terstu. Vyniká svou lehkostí a svěžestí, typická je pro něj jemná ovocná chuť s tóny meruňky, jablka, hrušky a broskve.
Co je extra dry prosecco? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Původ Prosecca
Označení Prosecco může být použito pouze a jen pro vína vyrobená v Itálii, konkrétně v oblastech Treviso a Trieste. Italové jsou totiž na své šumivé víno náležitě hrdí a svého pokladu si neskutečně váží. Hrozny se tam pěstují v malebném údolí se strmými terasovými vinicemi. Sklizeň tu je ovšem poměrně nebezpečná, a to především z toho důvodu, že půda je jílovitá.
A jak vznikl název prosecco? Ten byl odvozen od názvu italského města. Možná vám název Prosecco připadá vznešený, exkluzivní, zkrátka už jako takový označuje něco speciálního. A je tomu opravdu tak. Prosecco je skvělou volbou pro různé příležitosti. Hodí se k obědu, večeři nebo i jen tak na chuť. Je tak perfektním volbou pro posezení s partou přátel na terase nebo při grilování.
Jak Prosecco chutná?
Vyznačuje se lehkou a jemnou ovocnou chutí a skvělý závěr mu dodávají šumivé bublinky. V chuti můžete cítit tóny broskví, meruněk, jablek a hrušek. Tato kombinace jej dělá opravdu zajímavou a nesmírně osvěžující. Žádnou sladkost v něm ale nehledejte - jelikož neobsahuje příliš mnoho zbytkového cukru, je spíše sušší.
Jak Prosecco podávat
Ideální je podávat ho vychlazené, a to nejlépe na teplotu 5-7°C. Drink můžete dozdobit třeba plátkem pomeranče. Vychutnat si ho můžete buď samotné nebo si z něj připravit některý z oblíbených letních drinků - například Aperol Spritz.
A kam až sahá historie Prosecca?
Historie započala již v roce 1754, kdy byla tato vinná odrůda popsána v díle autora Aureliana Acanti. Ve svém díle jej popisoval jako vynikající víno, které je vyráběno s tou největší možnou péčí.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.