UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je quinoa a jak se vaří?

Quinoa neboli merlík čilský je rostlina původem z Jižní Ameriky. Tam se v dávných dobách rozprostírala starobylá říše Inků, která sahala od dnešní Kolumbie až po Chile a Argentinu. Pro staré Inky byla quinoa jednou ze základních plodin, kterou pěstovali, aby se nasytili a dodali si potřebnou sílu. Přezdívali jí „matka zrn“ nebo také „matka obilnin“ a vařili z ní všechny možné pokrmy – její zrna přidávali do kaší či polévek. Oblíbená je však i dnes. Pokud ji ještě neznáte, je načase ji určitě poznat, je totiž neuvěřitelně zdravá.

co-je-quinoa

Co je quinoa? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Druhy quinoy

Existují tři druhy quinoy – bílá, červená a černá. Začneme pěkně popořadě – bílá quinoa je ze všech druhů nejjemnější, má máslovou chuť a podobá se rýži. Červená quinoa je trochu křupavější než bílá a její chuť trochu připomíná oříšky. Černá quinoa je naproti tomu nejkřupavější a chutná nejintenzivněji. Vybírat můžete podle chuti a nálady, každý druh je stejně zdravý prospěšný.

Přínos pro zdraví

Quinoa je především opravdu bohatým zdrojem vlákniny. Ta je velmi důležitá pro správnou činnost střev a zdravé zažívání. Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, proto zároveň výborně pročišťuje střeva a zbavuje tak tělo škodlivých látek (ty se na vlákninu takzvaně nabalí a jsou pak vyloučeny z těla ven). Díky tomu, že má nízký glykemický index (rychlost vstřebávání sacharidů z potravy do krve), je vhodná i diabetiky a osvědčila se také při různých odlehčujících dietách. To ale není zdaleka vše. Quinoa obsahuje kromě vlákniny také vitaminy a minerály.

Z vitaminů jsou to například vitaminy skupiny B (B1, B2 a B6) a vitamin E, z minerálů pak hořčík, železo, vápník, selen, zinek, měď a fosfor. Je také zdrojem kyseliny listové, která je velmi důležitá nejen pro krvetvorbu, ale také nezbytná pro správný vývoj embrya v I. trimestru těhotenství. Najdeme v ní ale také prospěšné omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. A aby z výše jmenovaných přínosů mohli těžit opravdu všichni, quinoa je navíc přirozeně bezlepková potravina, proto si ji mohou bez obav dopřát i lidé, kteří trpí alergií na lepek a musí držet bezlepkovou dietu.

Quinoa v kuchyni

Díky své neutrální chuti je quinoa velmi vděčnou surovinou v kuchyni. Lze ji připravovat nasladko i naslano – hodí se do polévek, pomazánek, sladkých kaší, sušenek, salátů, do rizota, je zdravou přílohou k masu či rybám a sluší jí to i ve sladkých dezertech. Quinou můžete použít ve formě celých zrn, vloček nebo mouky.

kuchynske-vychytavky

Jak quinou vařit

Než začnete quinou vařit, je dobré ji předtím propláchnout a pak namočit do vody, dokud nenabobtná. Tuto vodu poté přelijte do hrnce, v němž ji budete vařit a v té samé vodě ji uvařte.

Postup:

Quinou vařte vždy v poměru 1 díl quinoy na dva díly vody. 1 hrnek quinoy zalijte 2 hrnky vody, osolte (chcete-li ji připravovat naslano), zamíchejte a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni přibližně 15 minut do změknutí. Místo vody můžete použít také zeleninový či masový vývar. Uvařenou quinou pak dále upravte podle chuti a receptu. Můžete k ní přidat třeba restovanou zeleninu a bylinky.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: