Co je ragú?
Pokrm s názvem ragú má svůj původ ve Francii. Název v překladu znamená něco jako nadchnout či povzbudit chuť. Jedná se o zahuštěné a pikantní jídlo, kterému dominují větší kousky masa. Ragú můžete podávat s těstovinami, rýží nebo bramborami. Dát si ho můžete ale i jen tak či třeba s chlebem.
Co je to hovězí ragú?
Jak připravit ragú
Ragú se vyrábí z dušeného masa. To může být hovězí, vepřové, rybí nebo třeba zvěřina. K přípravě je možné využít i vnitřnosti a zeleninu, jako je například lilek či brokolice. Hodí se také různé druhy hub.
Recept na ragú z krůtího masa
Připravte si třeba chutné a lahodné ragú z krůtího masa, které se vám bude rozpadat pod rukama, tedy pod vidličkou. Vaše chuťové buňky budou doslova jásat!
Na přípravu budete potřebovat:
- krůtí prsa
- rajčata
- cibuli
- mrkev
- pórek
- zelenou papriku
- malé kukuřice nebo kukuřičná zrna
- provensálské bylinky
- drůbeží bujón
- sůl a pepř
- petrželku
Postup:
- Na sádle zpěňte cibuli a poté přidejte nakrájenou mrkev. Pak přidejte na kostky pokrájené krůtí maso a míchejte, dokud se nezatáhne.
- Podlijte vodou a přidejte kostku drůbežího bujónu, provensálské koření podle chuti, nakrájená rajčata, sůl a pepř. Takto připravenou směs duste do té doby, dokud maso nezměkne. Pak už jen přidejte nakrájené kukuřice nebo kukuřičná zrna, nakrájený pórek s paprikou, a ještě chvíli poduste.
- Poté vmíchejte petrželku a ragú můžete ještě dochutit.
- Podávejte s těstovinami, bramborami nebo rýží. Dopřát si k němu můžete i skleničku oblíbeného vína, které se k němu výtečně hodí.
Svojí podobou a také chutí může ragú připomínat boloňskou omáčku, i když je spíše sušší, ale na rozdíl od ní si ragú připravíte v poměrně krátkém čase. V kuchyni tak ve finále nestrávíte tolik času. Ragú se konzumuje s hustou a pikantní omáčkou a nemusíte si ho vychutnat jen s oblíbenou přílohou. Báječně se totiž hodí i jako předkrm.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.