Co je RAW strava?
Co je to RAW strava? Daleko zdravější druh stravování než na který jsme zvyklí. Je plná vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, protože neprošla tepelným zpracováním tedy teplota při přípravě RAW pokrmů nebyla vyšší než 45 stupňů Celsia. RAW strava je totiž strava, která se skládá z potravin, které nebyly tepelně zpracovány, tedy vařeny nebo pečeny. Zkratka "RAW" znamená "syrový".
Co je to RAW strava? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Filosofie RAW stravy
Příznivci RAW stravy tvrdí, že tepelná úprava potravin může ztratit jejich živiny a enzymy, které jsou pro lidské tělo důležité. Proto preferují konzumaci potravin v syrovém stavu, tedy především ovoce, zeleniny, ořechů, semen a dalších neupravených potravin.
Mezi nejčastější potraviny v rámci RAW stravy patří například syrová zelenina a ovoce, klíčky, ořechy, semínka, sušené plody, ale také syrové mléčné výrobky (např. neupravené mléko, jogurt, sýry).
RAW potraviny
V dnešní moderní době najdete spoustu receptů právě se zaměřením na tuto RAW stravu, které jsou navíc velmi chutné. Co takový salát z červené řepy nebo vynikající mrkvová pomazánka?
Kdo miluje kokos, určitě se zamiluje do kokosové rolády. Ať už to jsou dorty, sušenky, tyčinky, pomazánky, RAW strava se stane vaším nejlepším parťákem a vaše tělo vám za to zajisté poděkuje. Velké oblibě se také pyšní i chia semínka - plodiny Šalvěje Hispánské, kterou známe asi všichni. Co takový chia puding ke snídani na nastartování vašeho organismu? Máte neskutečně možností, jak se začít dobře stravovat. Bohatý výběr potravin všude kolem nás, nám dává možnost si vybírat.
Je důležité si ale uvědomit, že RAW strava není vhodná pro každého a vyžaduje pečlivé plánování a vyváženost stravy, aby se zajistil dostatečný příjem potřebných živin. Je také důležité dbát na hygienu a kvalitu potravin při konzumaci syrové stravy, aby se minimalizoval riziko infekce z potravin. Před zahájením jakékoli extrémní stravy, včetně RAW stravy, je vhodné konzultovat se svým lékařem nebo výživovým poradcem.
Pro Dudlu napsala: Lucie Štýchová | Edit: Andrea B.