Co je ricotta?
Ricotta je italský druh sýra. Klasická ricotta se vyrábí ze syrovátky kravského, ovčího nebo kozího mléka a je typická svojí měkkou zrnitou konzistencí a nasládlou mléčnou chuť. V doslovném překladu znamená výraz ricotta „převařený“. Ricottový tvaroh, který vznikne po převaření syrovátky a jeho následném procedění, má bílou barvu a obsah tuku přibližně 13 %. Na první pohled je podobný známému sýru Cottage, ale je o něco lehčí. Má tendenci se rychle kazit, ale dá se koupit v podobách, ve kterých je upravena fermentací nebo solením.
Co je sýr ricotta? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jaké má sýr ricotta výživové hodnoty?
Ricotta obsahuje velké množství vápníku, který je důležitý pro zdravé kosti a zuby. Dále je bohatá na vitamín A, vitamín B1, B2, B3 a minerální látky jako sodík, fosfor a draslík. Skvělé je, že má nízký obsah tuku a minimum kalorií, takže si ji bez výčitek můžete dopřát i při redukční dietě nebo pokud si hlídáte linii.
A jak můžete ricottu konzumovat?
Skvěle se hodí pro nejrůznější slaná i sladká jídla. Podobně jako mascarpone je oblíbenou přísadou do dlouhé řady sladkých dezertů. Skvělé je, že je možné ricottu plně utřít dohladka s cukrem, je tak oblíbenou volbou do nejrůznějších náplní. Jako dezert se dá ricotta připravit i rychle a jednoduše. Stačí ji posypat cukrem, kakaem nebo polít rozehřátým medem.
Naslano se pak dá použít například do těstovin, lasagní nebo na pizzu. Hodí se i do omáček. Připravit se dá i jako chutným předkrm. Výtečná je kombinace s bylinkami a olivovým olejem v kombinaci s křupavými topinkami. Slané nebo sladké pochoutky z ricotty si zkrátka zamilujete.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.