Co je římský kmín?
Klasický kmín zná snad každý, je totiž běžnou součástí naší české kuchyně. Co ale římský kmín? Ten už tak běžný není, dominuje totiž zejména orientální kuchyni a s tím klasickým se vůbec nedá srovnávat. Získává se ze semen šabreje kmínovitého, který se pěstuje převážně v oblasti Indie, kde je i nepostradatelnou součástí oblíbeného koření kari. Jakou má chuť a pro jaká jídla se hodí?
Co je to římský kmín? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak římský kmín chutná?
Římský kmín je typický svojí pronikavou, lehce nahořklou chutí a výraznou vůní. Odnepaměti je pevnou součástí orientálních kuchyní. zejména té arabské a indické. Svoji oblibu si pomalu ale jistě nachází i v Evropě. Konkrétně třeba v Portugalsku římským kmínem ochucují klobásy, rýži nebo také plněnou zeleninu. A ve Španělsku jej dokonce i míchají se skořicí.
Hodí se k dochucení polévek, pečiva, rýžových a luštěninových pokrmů. Přidává se také do speciality Chilli con carne. Skvělou a nezaměnitelnou chuť dodá i různým druhům bílých krémových omáček.
Díky své pronikavé a nahořklé chuti je římský kmín jako stvořený k dochucování masa, ryb a zeleniny. Skvěle si rozumí s kuskusem, kterému tak dodá nezaměnitelnou a aromatickou chuť. S jeho použitím ovšem opatrně. Jelikož je velmi výrazný, ostrý a aromatický, mohli byste to přehnat a celé jídlo pokazit.
Čím prospívá římský kmín našemu zdraví?
Římský kmín oceníte i pro zdravotní benefity. Skvěle funguje proti kašli, zmírňuje projevy nadýmání a dalších trávicích obtíží. Dále také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Mimo to i podporuje chuť k jídlu.
Důležité je římský kmín správně skladovat, ideálně v suchu a chladu, a to v perfektně uzavřeném a neprodyšném balení. Namletá semínka vydrží ve své plné chuti a aroma přibližně 2 měsíce.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.