Co je šalotka?
Omrzela se vám v jídelníčku cibule a přemýšlíte, čím ji nahradit? Nebo vám vadí její typická chuť a potřebujete spíše něco jemnějšího? Pak musíte vyzkoušet šalotku, která má mnohem jemnější chuť.
Co je to šalotka?
Co je cibule šalotka
Cibule je v našem jídelníčku jednou z nepostradatelných surovin. Dá se vůbec nějak nahradit nebo úplně vynechat? Kupodivu ano - jiným druhem cibule, která posune jídlo na trochu jinou úroveň. Vyzkoušet můžete právě šalotku. Ta se v poslední době dostává čím dál více do popředí. Jak vypadá a čím se od běžné žluté kuchyňské cibule odlišuje?
Šalotka je cibulka menšího vzrůstu a typickou je pro ni hnědočervené zbarvení. Oproti klasické cibuli je její chuť jemnější a nasládlejší. Dala by se přirovnat trochu k česneku.
Šalotka by neměla být při vaření opomíjena. Cestu si k ní našlo mnoho kuchařů, a právem jí náleží pevné místo v gastronomii. Oblíbili si ji nejenom ti, kteří nemají rádi palčivější chuť klasické cibule a dávají raději přednost jemnější zelenině, ale i ti, kteří běžnou cibuli zbožňují.
Rozdíl mezi klasickou cibulí a šalotkou
Velkou výhodou šalotky, na rozdíl od normální cibule, je to, že nezpůsobuje plynatost. Bez obav si ji tak mohou dopřát ti, které tyto potíže trápí nebo třeba kojící ženy. Zároveň šalotka obsahuje velké množství vitamínů a minerálů a je tak zdraví velmi prospěšná. Konkrétně obsahuje vitamíny A, B, C, železo, mangan, zinek, fosfor, vápník, hořčík, selen, křemík, jód a další. Kromě toho obsahuje i prospěšné silice a organické kyselina mající protibakteriální účinky.
Při vaření se šalotkou je její velkou výhodou, že třeba v omáčce se dokonale rozpustí. Omáčka tak bude dokonale jemná. Navíc i s ostatními surovinami výborně chuťově splyne. Svoje uplatnění si našla i ve francouzské, americké a ruské kuchyni.
Léčivé účinky
Šalotka je známá i svými léčivými účinky. Skvěle funguje při zánětech průdušek, zlepšuje trávicí obtíže, pomáhá vyrovnat hladinu cukru v krvi a hladinu krevního tlaku. Dokonce i pomáhá snižovat riziko rakovinového bujení.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.