Co je semolina?
Milujete těstoviny na různé způsoby? Dopřejte si je ve zdravější variantě. Parádní volbou a hitem zdravé výživy jsou semolinové těstoviny. Semolina je druhem mouky, která se získává se z tvrdozrnné pšenice. Ta na rozdíl od té klasické přináší spoustu výhod pro lidské zdraví.
Co je to semolina? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Semolina
Semolina je italský druh mouky, která se získává pomletím zrn tvrdé pšenice Triticum durum. Vyniká svým vysokým obsahem bílkovin a minerálních látek, má výrazně nižší glykemický index než běžná pšeničná mouka. Skvělá je na výrobu těstovin, a to hlavně z toho důvodu, že se nerozváří, tudíž pak těstoviny nelepí. Semolinová mouka se parádně hodí i na výrobu kuskusu, bulguru nebo chalvy.
Benefity semolinových těstovin
Z jakého důvodu byste měli dát přednost těstovinám ze semolinové mouky a proč jsou tou správnou volbou pro zdravý a vyvážený jídelníček?
- Díky nižšímu glykemickému indexu, který mají těstoviny ze semoliny
- Díky vysokému obsahu lepku vás zasytí na mnohem delší dobu
Podle odborníků na zdravou výživu a zdravý životní styl jsou semolinové těstoviny tou správnou volbou, a to z mnoha důvodů:
- semolinová mouka má vyšší nutriční hodnotu
- díky nízkému glykemickému indexu vám zajistí pocit sytosti po mnohem delší dobu než v případě konzumace běžných těstovin
- těstoviny ze semolinové mouky získávají svoji typickou žlutou barvu přirozeně, a tak se už nemusí nijak dobarvovat, jako tomu u jiných druhů těstovin někdy bývá
- do semolinových těstovin také není nutné přidávat vejce
Příprava jídel s tímto typem těstovin je navíc velmi jednoduchá a pohodlná. Semolina je typická svým vysokým obsahem lepku, který zajišťuje těstovinám lepší pružnost, a proto je tak snazší si semolinové těstoviny připravit. Dopřát si je můžete na mnoho různých způsobů, zkrátka tak, jak je máte nejraději.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea Bělohradská