UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je sladěnka?

Chtěli byste nahradit rafinovaný bílý cukr nějakou vhodnější alternativou? Pak sáhněte po sladěnce. Jedná se o extrakt získaný z naklíčených obilovin. Kromě jednoduchých cukrů obsahuje i cukry složené a zároveň i minerální látky a stopové prvky. Konkrétně v ní najdeme sodík, draslík, hořčík, železo a vápník. Ve srovnání s bílým cukrem je tak o něco zdravější a  díky obsahu minerálů má o poznání lepší výživovou hodnotu.

co-je-sladenka

Co je sladěnka do pečiva? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Z čeho se sladěnka vyrábí?

K výrobě sladěnky se nejčastěji používá ječmen. Setkat se můžete ale i s použitím jiných obilnin nebo dokonce i rýže. Produkt má konzistenci podobnou medu a má silnější chuť i aroma, což nemusí někomu zrovna dvakrát vyhovovat. Jedná se o sladidlo bez jakýchkoliv přidaných konzervačních látek. Hodí se především pro makrobiotickou stravu. Sladěnku můžete využít nejenom k přímému slazení, ale navíc je vhodná i pro pečení.

kuchynske-vychytavky

Jak sladěnku použít?

Sladěnka se tak skvěle hodí nejenom k doslazení nápojů, ale i do pudinků, kaší, k zahušťování či jako pojivo nebo náhrada medu. Častokrát se používá i k výrobě cukrovinek jako jsou lízátka nebo bonbóny. Je zdravější alternativou bílého cukru, a tak je často vyhledávána zastánci zdravého životního stylu, kteří se nechtějí připravit o sladké. Zdravější je především z toho důvodu, že je šetrná ke slinivce břišní. Díky tomu je vhodná i pro diabetiky.

Protože jsou však k výrobě sladěnky používány obiloviny jako je ječmen, není tento produkt vhodný pro osoby trpící alergií na lepek.

Kde sladěnku sehnat?

Nejčastěji se s ní můžete setkat v prodejnách zdravé výživy a také na e-shopech s biopotravinami. Narazit můžete i na produkt s názvem „Sladovit“. Jde v podstatě o to samé, jen pod jiným názvem.


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: