Co je sladěnka?
Chtěli byste nahradit rafinovaný bílý cukr nějakou vhodnější alternativou? Pak sáhněte po sladěnce. Jedná se o extrakt získaný z naklíčených obilovin. Kromě jednoduchých cukrů obsahuje i cukry složené a zároveň i minerální látky a stopové prvky. Konkrétně v ní najdeme sodík, draslík, hořčík, železo a vápník. Ve srovnání s bílým cukrem je tak o něco zdravější a díky obsahu minerálů má o poznání lepší výživovou hodnotu.
Co je sladěnka do pečiva? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Z čeho se sladěnka vyrábí?
K výrobě sladěnky se nejčastěji používá ječmen. Setkat se můžete ale i s použitím jiných obilnin nebo dokonce i rýže. Produkt má konzistenci podobnou medu a má silnější chuť i aroma, což nemusí někomu zrovna dvakrát vyhovovat. Jedná se o sladidlo bez jakýchkoliv přidaných konzervačních látek. Hodí se především pro makrobiotickou stravu. Sladěnku můžete využít nejenom k přímému slazení, ale navíc je vhodná i pro pečení.
Jak sladěnku použít?
Sladěnka se tak skvěle hodí nejenom k doslazení nápojů, ale i do pudinků, kaší, k zahušťování či jako pojivo nebo náhrada medu. Častokrát se používá i k výrobě cukrovinek jako jsou lízátka nebo bonbóny. Je zdravější alternativou bílého cukru, a tak je často vyhledávána zastánci zdravého životního stylu, kteří se nechtějí připravit o sladké. Zdravější je především z toho důvodu, že je šetrná ke slinivce břišní. Díky tomu je vhodná i pro diabetiky.
Protože jsou však k výrobě sladěnky používány obiloviny jako je ječmen, není tento produkt vhodný pro osoby trpící alergií na lepek.
Kde sladěnku sehnat?
Nejčastěji se s ní můžete setkat v prodejnách zdravé výživy a také na e-shopech s biopotravinami. Narazit můžete i na produkt s názvem „Sladovit“. Jde v podstatě o to samé, jen pod jiným názvem.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.