Co je špalda a špaldová mouka?
Špalda je druhem obilniny, která má velmi blízko k pšenici, ječmenu a žitu. Je považována za zdravější a výživově hodnotnější a v poslední době si opět získává na oblibě. Patří mezi nejstarší obilniny na světě a její původ bychom našli v Íránu. Objevte kouzlo a skvělé nutriční vlastnosti špaldy a špaldové mouky, která potěší především vyznavače zdravého stravování.
Co je pšenice špalda? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Co je to špaldová mouka?
Ze špaldy se vyrábí především mouka a z ní pak následně pečivo. Špaldová mouka má mnoho přínosů pro naše zdraví. Je bohatá na vlákninu, vysoký obsah železa, manganu, fosforu, vitamínů skupiny B, hořčíku a zinku. Stejně jako pšeničná mouka obsahuje i tato lepek, a tak není vhodná pro osoby trpící celiakií.
Díky vysokému obsahu cenných živin prospívá špalda našemu zdraví, a to v mnoha ohledech. Předně díky obsahu vlákniny zpomaluje trávení a vstřebávání živin, takže snižuje prudké výkyvy hladin glukózy v krvi. Dále výrazně snižuje riziko vzniku diabetu II. typu, kardiovaskulárních onemocnění a obezity. Celozrnná špalda se pyšní středně velkým glykemickým indexem. Oproti tomu ale špalda rafinovaná má glykemický index vysoký, což naopak vede k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi.
Co ze špaldové mouky upéct?
A co si ze špaldy, potažmo špaldové mouky připravit? Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou, a tak můžete špaldovou mouku použít zkrátka všude tam, kde byste použili mouku běžnou. Hodí se pro výrobu chleba, ale také vánočního cukroví.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.