UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je tempeh?

Tempeh je potravinou, která se dostala do povědomí nejen vegetariánů, ale svoje místo si našla i v běžné kuchyni. Jedná se o zdravou alternativu nejenom masa, ale i mléčných výrobků. Tempehu se také přezdívá „javánské maso“, ale i „sójový hermelín“. Jedná se o sójový produkt, který pochází z Indonésie a vzniká fermentací sójových bobů.

co-je-tempeh

Co je uzený tempeh? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak tempeh vznikl?

Za vznikem tempehu stojí pouhá náhoda, kdy lidé v dřívější době uchovávali sójové boby v listech a po nějaké době zjistili, že listy prorůstají plísní. Poté již to byl záměr a dnes se tempeh vyrábí pomocí fermentace sójových bobů.

Tempeh si zprvu získal oblibu hlavně u vegetariánů a veganů, ale dnes ho již seženete ve většině obchodů se zdravou výživou a supermarketech, protože si ho oblíbili i vyznavači zdravého životního stylu. Je oblíbený pro svoji zajímavou chuť a také skvělé výživové hodnoty. Tempeh seženete nejen v přirozené podobě, ale také v podobě uzené, marinované nebo smažené.

Jaké má tempeh výživové hodnoty?

Nejenom tempeh, ale i sójové produkty obecně jsou vychvalovány pro svůj vysoký obsah bílkovin. Krom toho je ale tempeh zároveň bohatý i na vlákninu, vitamíny skupiny B, probiotika a minerály jako je železo, vápník a hořčík. Jedná se o výživově nejhodnotnější sójový výrobek vůbec.

kuchynske-vychytavky

Jak tempeh zpracovat?

Pokud tempeh zakoupíte v jeho přirozené podobě, tedy neochucený a s označením natural, pak je nutné jej tepelně upravit. Nejlepší volbou je marinování a následné nakrájení na tenké plátky, které se poté osmaží.

V takto upravené podobě jej můžete přidat třeba do těstovin, rizota nebo ho zkusit zapéct společně s brambory či podusit s houbami. Marinovaný tempeh je také skvělou volbou do hamburgerů. Vegetariáni si ho rádi také připravují osmažený, kdy poslouží jako náhrada slaniny. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou. Jednoduše si jej doma můžete doladit podle vlastních chutí.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: