Co je termizovaný sýr?
Na trhu je dostupná spousta nejrůznějších druhů sýrů, které se liší svojí chutí i konzistencí. Jedním z nich je i termizovaný sýr. Co je termizovaný sýr a jakými vlastnostmi se vyznačuje?
Co je termizovaný sýr president? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Termizované sýry
Termizované sýry se vyznačují tím, že jsou vyrobené z tvarohu, smetany či másla a plnotučného mléka včetně dalších přídatných látek zajišťujících vyšší kvalitu a stabilizování jakosti. Termizovaný sýr se řadí mezi tzv. přírodní sýry a obsahuje min. 15 % tuku.
Jak se termizovaný sýr vyrábí?
Základním polotovarem, který se při výrobě termizovaných sýrů používá, je tvaroh o požadované hmotnosti. K tomu se přidá máslo, které je určené především pro zjemnění chuti a úpravu tučnosti sýra. Nakonec se přidá stanovené množství hydrokoloidu. Tyto suroviny se v přesně daném poměru smíchají v homogenizátoru. Nejprve se tedy míchají a teprve po důkladným promíchání se termizují v teplotě 60-80°C. Během tohoto procesu je nutné směs pravidelně míchat.
Po termizaci samotné se následně provede homogenizace výrobku a pak se směs dávkuje do předem připravených sterilních potravinářských obalů. Důležité je následné hermetické uzavření, a to z toho důvodu, aby nedošlo k druhotné kontaminaci. Výrobek s termizovaným sýrem je nutné okamžitě zchladit a skladovat při teplotě ideálně 4-8°C. Finální produkt by měl obsahovat minimálně 29 % sušiny a min. 15 % tuku.
Jaká je konzistence termizovaných sýrů?
Konzistence těchto sýrů je velmi jemná a díky tomu se tak sýr hladce a snadno roztírá. Pro tento typ produktů je také charakteristická delší trvanlivost. Té bylo docíleno právě procesem termizace, tedy tepelného ošetření sýra během výroby. Termizovaný sýr je primárně určený k přímé konzumaci. Skvěle se taky hodí pro výrobu nejrůznějších druhů pomazánek.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.