UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je to ajvar?

Ajvar je srbská zeleninová čalamáda připravená z pečených červených paprik, lilku, česneku a chilli. V srbské kuchyni, odkud pochází, se mu říká také „srbský salát“ a dříve se mu přezdívalo „zeleninový kaviár“. Ostatně původ slova ajvar vychází z tureckého „havyar“, což znamená kaviár. Právě kaviár byl totiž v srbské kuchyni velmi oblíbenou pochoutkou a když jeho produkce na konci 19. století klesla, nahradila ho právě zeleninová čalamáda, které se začalo říkat ajvar. Ale dost o historii. V tomto článku se dozvíte, jaké využití má ajvar v kuchyni a jak si ho připravit doma.

co-je-to-ajvar

Co to je paprikový ajvar? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Využití ajvaru

Ajvar je dnes oblíbený především na Balkáně. Používá se zde jako zeleninová pomazánka na chleba, příloha k masu, do zeleninových salátů nebo různých obložených chlebových placek podobných tortile či kebabu. Velmi oblíbená je takzvaná pljeskavica, což je chlebová placka plněná mletým masem a potřená ajvarem. Ajvar ale můžete využít i do omáček, k těstovinám, do pomazánek, dipů nebo k nakládání hermelínu.

Recept na ajvar

Příprava dobrého domácího ajvaru s sebou nese poměrně hodně práce a času stráveného u kuchyňské linky. Vzhledem k tomu, že spousta výrobců ajvaru, který najdete v supermarketech, používá na jeho výrobu prosté vařené papriky, se trocha té řehole v kuchyni skutečně vyplatí. Ten nejlepší ajvar totiž vyžaduje papriky pečené.

Na 1 litr ajvaru budete potřebovat:

  1. přibližně 5kg červených paprik kapií
  2. 1 větší lilek
  3. 150ml olivového oleje
  4. 4 stroužky česneku, drceného
  5. jemná mořská sůl
  6. sušené chilli (chcete-li mít ajvar pálivý)

kuchynske-vychytavky


Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200°C. Lilek omyjte, osušte, dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte vcelku zhruba 30 minut.

  2. Po vytažení z trouby nechte lilek trochu zchladnout, aby bylo možné s ním manipulovat, přeřízněte na půl a vydlabejte z něj dužinu.

  3. Celé papriky dejte též péct na plech vyložený papírem a pečte tak dlouho, až bude budou mít hnědou slupku s puchýřky. Po vyjmutí z trouby přendejte papriky co nejrychleji do mikrotenového sáčku a uzavřete, případně překryjte plech potravinářskou fólií, a nechte je tak alespoň 15 minut. Po té je oloupejte a zbavte stopek a jádřinců. Tato část bude nejnáročnější a nejzdlouhavější.

  4. Oloupané papriky následně umelte nejlépe v mlýnku na maso, použít můžete i mixér, dejte ale pozor, abyste je nerozmixovali na kaši.

  5. Rozmělněné papriky a dužinu z lilku vložte společně do hrnce, přidejte drcený česnek, osolte, přilijte olivový olej a na velmi mírném plameni táhněte 3 hodiny. Směs nesmí úplně vřít.

  6. Zhruba po 3 hodinách by zeleninová směs měla mít konzistenci pasty. Hotový ajvar pak rozdělte do čistých sklenic, uzavřete a zavařte je.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: