Co je to káva lungo?
Káva lungo neboli espresso lungo je (jak už název napovídá) typ kávy, který je připravován pomocí espresso metody, ale s delším časem extrakce. Je to vlastně "prodloužená verze" espressa. Připravuje se ze 7g kávy a dvojnásobného množství vody. Díky tomu je výsledná káva méně intenzivní a také řidší. Slovo "lungo" pochází z italštiny a znamená "dlouhý".
Co je caffe lungo? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak připravit kávu lungo
Klasické espresso, v Česku často mylně nazýváno jako "piccolo" (malé), je opravdu malá, za to velmi koncentrovaná a intenzivní káva bohatého aroma a plné chuti. Připravuje se ze 7g kávy a 30 mililitrů vody. Pokud tento druh kávy úplně nevyhledáváte a je na vás příliš intenzivní, dobrou volbou je právě espresso lungo neboli "prodloužené" espresso o objemu 60 mililitrů.
To připravíte podobně jako klasické espresso, tedy ze 7g kávy, ovšem množství vody zvýšíte na dvojnásobek, tedy ze 30 mililitrů na 60 mililitrů.
Jak kávu lungo servírovat
Espresso lungo se servíruje v hrnku o objemu 150 až 180 mililitrů. Podávat můžete buď hotovou kávu lungo již z kávovaru, kdy proteče požadované množství vody při přípravě kávy rovnou přes namletá kávová zrnka, anebo můžete jednoduše do odpovídajícího hrnečku připravit klasické espresso (30 mililitrů) a k němu naservírovat konvičku horké vody na dolití.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.