Co je to Maltodextrin?
Setkali jste s již někdy ve svém životě s maltodextrinem? Pokud si myslíte, že ne, pravděpodobně jste na omylu. Maltodextrin je jednoduchý sacharid, který se nachází v mnoha potravinách. Je to sypká látka vyrobená ze škrobu a využívá se v potravinářském průmyslu jako sladidlo, zahušťovadlo nebo jako konzervant.
Co to je maltodextrin? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak maltodextrin funguje?
Maltodextrin se často používá v potravinářském průmyslu jako sladidlo nebo zahušťovadlo, protože má několik vlastností, které ho činí užitečným:
-
Maltodextrin je dobře rozpustný ve vodě, což umožňuje snadnou manipulaci a míchání s dalšími složkami.
-
Maltodextrin nemá výraznou chuť nebo barvu, což umožňuje použití v potravinách, aniž by ovlivňoval jejich chuť nebo vzhled.
-
Maltodextrin má vyšší kalorickou hodnotu než běžné cukry, protože se rychle rozkládá na glukózu a poskytuje tělu energii.
-
Díky svému složení se maltodextrin snadno tráví a rychle dodává energii.
Kde všude maltodextrin najdeme?
Maltodextrin se často nachází ve sportovních nápojích, sladkostech, dezertech, náhradách jídla a dalších průmyslově zpracovaných potravinách. Jeho využití může být vhodné pro sportovce nebo jedince, kteří potřebují rychle doplnit energii. Nicméně je důležité používat ho s mírou a ve spojení s vyváženou stravou, aby se minimalizovaly potenciální negativní dopady na zdraví.
Je maltodextrin bezpečný?
V obecnosti je maltodextrin považován za bezpečný potravinový přídavek. Organizace, jako je Světová zdravotnická organizace (WHO) a Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) ve Spojených státech, stanovují přísné normy pro bezpečnost potravinových přísad, včetně maltodextrinu.
Maltodextrin je hydrolýzováním škrobu, což je běžná složka mnoha potravin. Maltodextrin samotný není živinou a nemá výživovou hodnotu, ale poskytuje snadno dostupnou energii, protože se rychle rozkládá na glukózu v těle.
Nicméně existují některé body, které byste měli zvážit:
-
Maltodextrin má vysoký glykemický index, což znamená, že způsobuje rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. To může být užitečné pro sportovce nebo jedince potřebující okamžitou energii, ale diabetici a lidé s náchylností k výkyvům hladiny cukru v krvi by se měli konzumaci maltodextrinu pokud možno vyvarovat.
-
Někteří jedinci mohou být citliví na maltodextrin a mohou vykazovat zažívací potíže, například nadýmání nebo průjem. Pokud si všimnete nějakých nepříjemností po konzumaci potravin obsahujících maltodextrin, je určitě na místě omezit jeho příjem.
-
Též kvalita maltodextrinu může být důležitá. Některé komerční produkty mohou obsahovat maltodextrin vyrobený z geneticky modifikovaných zdrojů nebo může být kontaminovaný. Důležité je sledovat kvalitu a bezpečnost potravin, ze kterých konzumujete maltodextrin.
Jako u ostatních potravinových přísad, i v případě maltodextrinu je důležité dodržovat míru a stravovat se co nejvíce přirozeně - to znamená omezit příjem vysoce průmyslově zpracovaných potravin na minimum.
Pro Dudlu napsala: Lucie Štýchová | Edit: Andrea B.