Co je to vejmrda?
Slyšeli jste už někdy o vejmrdě? Pokud ne, patrně vám toto slovo bude znít přinejmenším zvláštně. Vejmrda je staročeský název pro jablečný křen, tradiční pochoutku, která se odnepaměti servírovala jako příloha k zabijačkovým dobrotám, například ke guláši, vařenému či pečenému vepřovému masu, vepřovému kolenu i k jiným masovým jídlům. Její původ bychom našli na Moravě, kde má mnohaletou tradici.
Co to je vejmrda?
Z čeho se vejmrda připravuje?
Vejmrda se tradičně skládá z těchto jednoduchých surovin – z čerstvého křenu, červených jablíček, masového vývaru, octa a cukru. Obdobou klasické vejmrdy je takzvaná Loretánská vejmrda, k jejíž výrobě se místo jablek používala červená řepa. Podávala se především v pražských restauracích jako doplněk k taliánovi, což je uzenina, kterou tam v 19. století proslavil italský uzenář Emanuel Ugge.
Jak si vejmrdu připravit?
Příprava vejmrdy není nijak složitá, takže ji hravě zvládne i úplný začátečník. Můžete si ji připravit buď čerstvou a ihned podávat s čím jen budete chtít, anebo si ji můžete zavařit do zásoby.
Budete potřebovat:
- 3 čerstvá jablíčka, nejlépe červená, nastrouhaná nahrubo
- 4 polévkové lžíce čerstvého křenu
- 150ml masového vývaru (může být hovězí nebo kuřecí, klidně ale také vepřový)
- 2 polévkové lžíce octa (obyčejného nebo jablečného)
- sůl dle chuti
- 2 polévkové lžíce krupicového cukru
Postup:
- Křen očistěte a nastrouhejte nahrubo. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a stopek a též nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte dohromady.
- Ke směsi strouhaného křenu a jablka přisypte krupicový cukr, osolte špetkou soli podle chuti, přilijte ocet a vychladlý vývar a důkladně promíchejte.
- Rodící se vejmrdu zakryjte poklicí nebo potravinářskou fólií, přesuňte do lednice a nechte tam chladit do druhého dne, chutě a vůně se lépe propojí.
- Podávejte k zabijačkovým chodům nebo jakýmkoli tučnějším masovým pokrmům. Doplňte krajícem čerstvého chleba.
- Pokud byste chtěli vejmrdy udělat více a následně ji uchovat na jindy, můžete ji sterilovat. To uděláte jednoduše tak, že hotovou vejmrdu rozdělíte do čistých zavařovacích sklenic, důkladně uzavřete a v hrnci sterilujete po dobu asi dvaceti minut. Po vyjmutí obraťte sklenice dnem vzhůru a uložte na tmavé místo.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.