Co je tofu?
Nejrůznější sójové produkty zažívají v poslední době opravdu velký boom. Jsou oblíbené nejenom mezi vegetariány a vegany. Jedním z oblíbených sójových výrobků je i tofu. Tofu je v podstatě něco jako sójový sýr nebo tvaroh. Jedná se o výborný zdroj bílkovin, pokud chcete vynechat živočišné produkty.
Co je to tofu? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Z čeho se vyrábí tofu?
Tofu se vyrábí podobně jako sýr. K jeho výrobě je zapotřebí sójového mléka, které se vysráží a následně se sójová bílkovina nechá srazit. Svůj původ má tofu v Asii, konkrétně v Číně. Podle pradávné historie sójové boby dokonce patřily mezi posvátné čínské plodiny už za doby vlády císaře Šeng-Nunga. Už ve starověku Číňané dokázali připojit nespočetné množství jídel ze sóji.
Jak tofu chutná?
Tofu má velmi jemnou, neutrální chuť a je známé svou schopností absorbovat vůni a chuť ostatních ingrediencí, v kuchyni si s ním proto můžete velmi dobře vyhrát a ochutit ho čím je budete chtít. Může být používán v salátech, polévkách, pečení nebo jako náhrada masa v různých vegetariánských jídlech.
A jaký má konzumace tofu vliv na naše zdraví?
Kromě vysokého obsahu bílkovin je vhodnou potravinou také z toho důvodu, že na rozdíl od masa neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Má naopak vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Dále v sobě má i vitamíny skupiny B a minerály v podobě vápníku, železa a hořčíku.
Stejně tak jako ostatní sójové produkty i tofu je bohaté na tzv. fytoestrogeny, které mají tu schopnost, že dokáží upravit případnou hormonální nerovnováhu. U žen pak fytoestrogeny pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny prsu a vaječníků a také omezují vznik nežádoucích projevů v období menopauzy. Slouží i jako prevence vzniku osteoporózy.
Tofu je také oblíbenou volbou při keto dietě. Ale nejen pro dietní jídelníček je tofu jako stvořené. Oblíbíte si ho, i pokud žádnou dietu držet nemusíte.
Jak tofu připravit?
Tofu si můžete připravit na spoustu způsobů. Jeho příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá. Uzená varianta je určena k přímé konzumaci. Tofu můžete opéct, osmažit, grilovat, udit, zapékat nebo naložit a ochutit přesně podle toho, jak vám to vyhovuje. Skvěle chutná třeba v kombinaci se sójovou omáčkou.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.