UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je turkyň?

Že to slovo neznáte? Nejspíš není divu. „Turkyň“ nebo také „turkyně“ je totiž starodávné moravské označení pro kukuřici! Jak asi tušíte, slovo „turkyň“ odkazuje skutečně až do dalekého Turecka. Jak a proč ale tato plodina ke svému lidovému názvu přišla?

co-je-turkyn

Co je turkyň? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Původ kukuřice a slova „turkyň“

Cesta kukuřice až na nás český stůl byla skutečně dlouhá. Její domovinou je střední a Jižní Amerika, kde byla a stále je kukuřice hlavní plodinou a základním kamenem stravy. Do Evropy ji v 16. století přivezli Španělé, kteří se tam vydávali na svá dobyvačná tažení. Do našich luhů a hájů se ale kukuřice rozhodně nedostala hned a rovnou z Ameriky, ze všeho nejdříve se objevila na polích v oblasti Středomoří a odtud ji pak Turkové přivezli na Balkán.

Během osmanských válek se pak tato žlutá plodina dostala i k nám do Království českého. Zde se jí okamžitě začalo říkat „turecká pšenice“, „turecké žito“ nebo „turecké obilí“, lidově pak jednoduše „turkyň“. Také dnešní označení „kukuřice“ má ale svůj možný původ v Turecku – turecky se totiž kukuřice nazývá „kokoroza“, což se kukuřici nápadně podobá. A není to jediná podoba – v chorvatštině se kukuřici říká kukuruz, v ukrajinštině „kukurúza“ a v polštině „kukurudza“.

kuchynske-vychytavky

Něco málo o kukuřici

Když už je řeč o kukuřici, určitě si tato plodina zaslouží i malé představení, a to navzdory tomu, že ji známe všichni. Kukuřice cukrová je rostlina z rodu jednoděložných rostlin a z čeledi lipnicovité. Dozrává na přelomu srpna a září a nachází bohaté využití jak v kuchyni, tak jako krmivo mnohých hospodářských zvířat. Protože je přirozeně bezlepková, mohou si ji dopřát i lidé trpící alergií na lepek.

Z kukuřice můžeme vařit rozličná jídla (například oblíbenou mexickou kuchyni) a z kukuřičné mouky péct pečivo. Má sladkou chuť a oblíbená je i jen sama osobě, dušená a přelitá rozpuštěným máslem.

A nebyla by to ta správná plodina od matičky Země, kdyby v sobě neukrývala i spoustu zdraví prospěšných látek. Najdeme v ní vitaminy skupiny B, karoteny, kyselinu listovou a z minerálů například hořčík, mangan, draslík, zinek, fosfor nebo měď.

A nakonec jedna zajímavost - v dnešní době je kukuřice hned po pšenici a rýži nejvíce pěstovanou plodinou na světě. Je také jedinou plodinou z čeledi lipnicovitých, která se řadí mezi zeleninu.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: