UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je žinčica?

Žinčica (česky žinčice) je tradiční slovenský nápoj vyrobený z ovčího mléka, který se velmi podobá známému kefíru. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě brynzy, oblíbeného ovčího sýra, který jistě budete znát díky slovenským haluškám, které se tradičně posypávají právě brynzou. Žinčica byla velmi oblíbeným nápojem valašských pastýřů, protože je velice osvěžující a zároveň zdravá. Vyniká kyselou chutí, která může být až lehce do slana. Žinčicu můžete běžně dostat v mnoha slovenských restauracích, kde se podává jako doplněk právě k brynzovým haluškám.

co-je-zincica

Co je to žinčice? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Žinčica: Přínosy pro zdraví

Podobně jako jiné kysané mléčné výrobky, i žinčica má pozitivní vliv na zdraví. Obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Asi největším přínosem je obsah živých mikroorganismů, které podporují zdravou střevní mikroflóru a tím i trávení a imunitu. Údajně obsahuje až dva tisíce druhů zdravých bakterií! Dále v žinčici najdete probiotika a prebiotika. Jak je známo, zdravá střevní mikroflóra je hlavní podmínkou pro správnou funkci naší imunity a toho, jak si naše tělo poradí s různými nemocemi.

Pravidelná konzumace žinčice (a jiných podobných nápojů, například kefíru nebo acidofilního mléka) tak pomáhá udržet naše tělo v kondici. Jako bonus pak žinčica chrání před vznikem osteoporózy, jíž jsou ohroženy převážně ženy v období menopauzy. Také prospívá astmatikům a lidem které trápí ekzémy. Žinčica má ale také silné antioxidační účinky. A protože se nejedná o výrobek z kravského mléka, nýbrž z ovčího, mohou si žinčicu dopřát i lidé, kterří jsou alergičtí na bílkovinu kravského mléka.

kuchynske-vychytavky

Výroba žinčice

Jak už bylo řečeno na začátku, žinčica je sekundárním produktem výroby brynzy. Vzniká tak, že se syrovátka, která zbyla po odkapání sýra, zahřeje na teplotu 50 až 85°C, díky čemuž se srazí mléčné bílkoviny. Po zahřátí se pak sražená bílkovina vysbírá. Z 1l syrovátky vznikne přibližně 350 ml žinčice.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: