Co je zlatý sirup?
Narazili jste na zlatý sirup v nějakém zajímavém receptu v kuchařce či kulinářském magazínu a nevíte, co to je? Nejste sami, zlatý sirup totiž není úplně běžnou surovinou v naší české kuchyni. Co to je a k čemu se využívá?
Co je to zlatý sirup? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Z čeho se vyrábí zlatý sirup?
Jak už samotný název napovídá, zlatý sirup je sirup jantarově zlaté barvy, který má konzistenci a viskozitu podobnou medu. Vyrábí se procesem rafinace šťávy z cukrové třtiny, případně cukrové řepy. Na rozdíl od běžného cukrového rozvaru z bílého cukru, s nímž bývá často zaměňován, je ale zlatý sirup mnohem sladší, a to díky obsahu volné glukózy a fruktózy.
Původ zlatého sirupu
Zlatý sirup má původ v Anglii, kde byl poprvé připraven nejspíš v roce 1885 rodinnou firmou Abram Lyle & sons. Byl objeven coby vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Poprvé pak namíchali dva chemici, bratři Charles a John Eastickovi a dostal název Lyle’s Golden Sirup.
Využití zlatého sirupu
Zlatý sirup byl a je dodnes využíván především v anglické kuchyni. V době jeho vzniku ho lidé používali jako náhražku místo medu nebo oblíbeného javorového sirupu, kterým se tradičně polévaly dezerty či lívance. A stejně tak je tomu i dnes – zlatý sirup můžete použít do dezertů, kaší, na lívance a palačinky nebo klidně na oslazení nápojů.
V Německu se vyrábí alternativa zlatého sirupu, která nese název Goldensaft a v Číně se sirup podobný tomu zlatému přidává jako náplň do oblíbených koláčků Yue Ping neboli mooncakes, které se podávají během oslav Podzimních svátků úplňku. Protože ale u nás zlatý sirup není příliš známý a už vůbec ne běžný, seženete ho spíše v internetových obchodech nebo při svém výletu do zahraničí :-)
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.