UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Čočková polévka, jak ji neznáte?

Většina z nás čočkovou polévku zná a připravuje tradičně na kyselo a se sušenou majoránkou na závěr. Někdo do čočkové polévky také přidává smetanu, klasickou i zakysanou. Já vám ale přináším úplně jiný recept na čočkovou polévku. Takovou, jakou neznáte. Neotřelou, osvěžující a vonící středomořím.

cockova-polevka-jak-ji-neznate

Jak uvařit nejlepší čočkovou polévku? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Letní čočková polévka

Čočková polévka k dobré české kuchyni neodmyslitelně patří. Je jednoduchá na přípravu, nenáročná na suroviny, a přesto sytivá a výživná. Čočka je stejně jako ostatní luštěniny bohatá na vlákninu, která jak známo podporuje zdravé zažívání. Je ale také významným zdrojem železa a bílkovin, proto je výbornou alternativou masa při vegetariánském stravování. Nejznámějším druhem čočky je ta klasická, hnědozelená. Pokud byste ale čas od času chtěli malou obměnu, porozhlédněte se v obchodě i po jiných barevných odrůdách, existuje čočka červená, černá nebo žlutá.

Na 1 hrnec výborné čočkové polévky budete potřebovat:

  • 500 g různobarevné čočky (červená, žlutá, černá) nebo čočky klasické
  • 1 konzerva loupaných krájených rajčat
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 1 konzerva černých oliv, vypeckovaných
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky velikosti sousta
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • trochu mletého chilli, podle chuti (lze vynechat)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana

kuchynske-vychytavky

Postup:

  1. Na olivovém oleji krátce orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte propláchnutou čočku, dobře promíchejte a zalijte vodou tak, aby sahala zhruba dva centimetry nad čočku. Osolte, opepřete podle chuti a přidejte trochu chilli, pokud chcete.

  2. Do hrnce přidejte konzervu loupaných krájených rajčat, nakrájenou zelenou papriku a jeden stroužek drceného česneku. Hrnec přiklopte poklicí a vše vařte zhruba půl hodiny (u barevné čočky) nebo až hodinu, pokud jste použili klasickou čočku.

  3. Ve chvíli, kdy je čočka měkká, přidejte do hrnce jednu celou konzervu černých oliv, slitých a okapaných, a druhý stroužek drceného česneku (to proto, aby byl lehce štiplavější). Důkladně zamíchejte a nechte minutu až dvě mírně povařit.

  4. Na závěr přisypte připravené koření, které čočkové polévce dodá ten správný nádech středomoří – lžičku sušeného tymiánu, lžičku sušené bazalky a lžičku sušeného oregana. Promíchejte, rozdělte na talíře, lehce zakápněte olivovým olejem a vychutnávejte si barevnou čočkovou polévku plnou zeleniny.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: