Čočková polévka, jak ji neznáte?
Většina z nás čočkovou polévku zná a připravuje tradičně na kyselo a se sušenou majoránkou na závěr. Někdo do čočkové polévky také přidává smetanu, klasickou i zakysanou. Já vám ale přináším úplně jiný recept na čočkovou polévku. Takovou, jakou neznáte. Neotřelou, osvěžující a vonící středomořím.
Jak uvařit nejlepší čočkovou polévku? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Letní čočková polévka
Čočková polévka k dobré české kuchyni neodmyslitelně patří. Je jednoduchá na přípravu, nenáročná na suroviny, a přesto sytivá a výživná. Čočka je stejně jako ostatní luštěniny bohatá na vlákninu, která jak známo podporuje zdravé zažívání. Je ale také významným zdrojem železa a bílkovin, proto je výbornou alternativou masa při vegetariánském stravování. Nejznámějším druhem čočky je ta klasická, hnědozelená. Pokud byste ale čas od času chtěli malou obměnu, porozhlédněte se v obchodě i po jiných barevných odrůdách, existuje čočka červená, černá nebo žlutá.
Na 1 hrnec výborné čočkové polévky budete potřebovat:
- 500 g různobarevné čočky (červená, žlutá, černá) nebo čočky klasické
- 1 konzerva loupaných krájených rajčat
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1 konzerva černých oliv, vypeckovaných
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky velikosti sousta
- sůl a čerstvě mletý pepř
- trochu mletého chilli, podle chuti (lze vynechat)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
Postup:
- Na olivovém oleji krátce orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte propláchnutou čočku, dobře promíchejte a zalijte vodou tak, aby sahala zhruba dva centimetry nad čočku. Osolte, opepřete podle chuti a přidejte trochu chilli, pokud chcete.
- Do hrnce přidejte konzervu loupaných krájených rajčat, nakrájenou zelenou papriku a jeden stroužek drceného česneku. Hrnec přiklopte poklicí a vše vařte zhruba půl hodiny (u barevné čočky) nebo až hodinu, pokud jste použili klasickou čočku.
- Ve chvíli, kdy je čočka měkká, přidejte do hrnce jednu celou konzervu černých oliv, slitých a okapaných, a druhý stroužek drceného česneku (to proto, aby byl lehce štiplavější). Důkladně zamíchejte a nechte minutu až dvě mírně povařit.
- Na závěr přisypte připravené koření, které čočkové polévce dodá ten správný nádech středomoří – lžičku sušeného tymiánu, lžičku sušené bazalky a lžičku sušeného oregana. Promíchejte, rozdělte na talíře, lehce zakápněte olivovým olejem a vychutnávejte si barevnou čočkovou polévku plnou zeleniny.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.