Domácí bageta – jak na ni?
Kdo by neměl rád nadýchanou, křupavou bagetu se zlatavou kůrkou? Toto oblíbené bílé pečivo původem z Francie je chutnou přílohou k nejrůznějším salátům, grilovanému masu i zelenině a když si ji navíc ochutíte třeba česnekovým máslem s bylinkami, můžete si ji vychutnat i jen tak samotnou. Jak si ji upéct doma?
Bageta z domácí pekárny? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Luxusní bageta s česnekem a bylinkami
Následující recept vám nabídne tak trochu jinou bagetu, než je ta klasická bylinková či česneková z obchodu, je to totiž spíš taková „roláda“. Díky tomu je mnohem chutnější a výraznější. Vyzkoušejte ji.
Na 2 bagety budete potřebovat:
- 400g hladké pšeničné mouky, prosáté
- 250ml vlažného mléka
- špetka soli
- 50ml olivového oleje
- ½ sáčku sušeného droždí
Na náplň:
- 100g pravého másla
- 10 stroužků česneku, drcených
- 1 lžička provensálských bylinek
- sůl dle chuti
- 1 vejce na potření
Postup jak na domácí bagetu:
- Mouku, mléko, droždí a sůl smíchejte v míse dohromady a následně zpracujte na hladké, hebké těsto, které se nebude příliš lepit.
- Pokud vlastníte kuchyňský robot nebo domácí pekárnu, máte vyhráno, přístroj tento krok odpracuje za vás. Pokud disponujete pouze svýma rukama, připravte se na to, že těsto budete hníst zhruba 10 až 15 minut, musí být pořádně zpracované a prohnětené.
- Hotové těsto pak přesuňte do větší mísy zlehka vytřené olivovým olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň jednu hodinu nebo do té doby, až bude objem těsta dvojnásobný.
- Na náplň smíchejte v misce změklé máslo, drcený česnek, bylinky a trochu soli.
- Když je těsto vykynuté, vyjměte ho z mísy a na vále rozdělte na dvě poloviny.
- Vál posypte hladkou moukou a z obou kousků těsta vyválejte pokud možno stejné obdélníky. Ty pak potřete máslovou náplní a zarolujte.
- Přesuňte na plech vyložený pečícím papírem a nakonec ještě obě vzniklé bagety na šikmo nakrájejte, ne však úplně, jen je nařízněte. Těsto musí stále držet pohromadě, ale toto naříznutí vám umožní bagetu po upečení trhat na kousky.
- Rozšlehejte vejce s jednou lžící vody a potřete jím obě bagety.
- Následně je nechte ještě další hodinu kynout na plechu.
- Předehřejte troubu na 180°C a bagety v ní pečte 45 minut dozlatova.
Hotovo, můžete servírovat. Dobrou chuť :-)
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.