UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak dlouho vydrží pivo v sudu?

Sudové pivo se právem těší čím dál větší popularitě. Je skvělou volbou pro čepování piva v domácích podmínkách a skvěle se tak hodí na nejrůznější oslavy, sešlosti a jiné akce. Velkou výhodou je navíc i široký výběr různých objemů sudových piv, a tak si každý může vybrat přesně takovou velikost, jakou potřebuje a přizpůsobit tak výběr konkrétní akci. Důležité je ovšem vědět, jak dlouho vydrží pivo v sudu, jak dlouho vydrží sud naražený, aby si v co největší možné míře mohl zachovat svoji typickou chuť a aroma.

pivo-v-sudu
Jak dlouho vydrží pivo v sudu? 

Jak dlouho vydrží pivo v naraženém sudu?

Doba, po kterou vydrží pivo v naraženém sudu, závisí na několika faktorech:

  1. Tlakování

    Jedním z rozhodujících faktorů je, jakým způsobem je sud tlakován. Pokud byla použita metoda tlakování vzduchem, pak vydrží pivo v naraženém sudu přibližně 2-3 dny. V případě, že byla použita metoda tlakování piva pomocí plynu CO2 nebo Biogonem, což je směs plynu CO2 a N2, pak vám pivo v naraženém sudu vydrží po dobu až 3 týdnů.
    Aby vám pivo v naraženém sudu vydrželo co nejdéle, je také velmi důležité, dopřát mu potřebnou pozornost a péči. Kromě způsobu natlakování piva v sudu, existují i další faktory, které se postarají o potřebnou trvanlivost a chuť piva.
  2. Skladování

    Důležitým krokem je například správné skladování sudů s pivem. V případech, kdy víte, že se celý sud nestačí vypít, je vhodným řešením narazit ho na nějakém chladném a temném místě, ideálně ochráněném před slunečním zářením. Vhodné je i to, aby naražený sud stál stále na jednom a tom samém místě. Jeho poponášení by akorát přispělo ke tvorbě nežádoucího kalu a ke snížení trvanlivosti.
  3. Pauzy mezi čepováním

    Důležité je brát v potaz i případné pauzy mezi čepováním. Je-li tato doba delší než 6 hodin, pak se vyplatí na tu dobu, kdy nebude pivo čepováno, sud odrazit a poté jej opět narazit. Při opětovném naražení je však nutné myslet na připojení plynu, který se postará o vytlačení piva ven.


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: