Jak grilovat cuketu?
Zelená zelenina. Už jenom spojení těchto dvou slov vám může evakuovat různé asociace. Někdo si vybaví brokolici či kapustu, protože je jednoduše nemá rád. Jiný zase s láskou vzpomíná na hrášek v rizotu. Já si vybavím hromadu cuket, které na zahrádce pěstuje moje babička. Nevím, jak se jí podaří jich každé léto tolik vykouzlit, ale doma pak máme cuketové hody. A víte jak chutná cuketa nejlépe? V grilovaném kabátku!
Jak dlouho grilovat cuketu? (Zdroj fotky: Freepik.com)
3 tipy na grilovanou cuketu
Věděli jste, že existuje několik způsobů, jak cuketu grilovat? Čtěte dál, aby vám neunikl ani jeden z mých lahodných tipů!
Grilovaná cuketa s bylinkami a česnekem
Grilovaná ochucená cuketa je velmi snadný způsob, jak propašovat více zeleniny do vašeho jídelníčku. Nejdříve si připravte marinádu, kterou budete cuketu potírat. V misce smíchejte olej (doporučuji olej řepkový kvůli vysokému kouřovému bodu), prolisovaný česnek a nasekané čerstvé bylinky. K zelenině se hodí rozmarýn či tymián, ale nebojte se přidat to, co vám právě roste na zahrádce.
Pokud čerstvé bylinky nemáte, použijte sušené, jen si dejte pozor, aby bylinková směs neobsahovala sůl. Tu přidáváme až na konec, dbejte na to, ať si každý cuketu dosolí až na talíři – tímhle způsobem zůstane cuketa šťavnatá. Pokud byste ji osolili před grilováním, potila by se pak ve vlastní šťávě a byla by celkově sušší.
Cuketu nakrájejte na plátky o velikosti cca 1 cm. Cuketové plátky grilujte z každé strany několik minut na rozpáleném grilu a průběžně je potírejte připravenou marinádou.
Grilovaná cuketa se sýrem
Cuketa se chuťově doplňuje také s grilovaným sýrem. Postup je v stejný jako u předchozího receptu, jen si na talíř připravte i grilovaný sýr. Mně cuketa nejvíce chutná v kombinaci s fetou či balkánským sýrem. Jelikož se jedná o poměrně slané sýry, cuketu už nedosoluji. Pokud byste chtěli připravit jednoduchou chuťovku, můžete pomocí špejle vytvořit z grilované cukety a sýru malé jednohubky. Budou lahodit nejen vašemu oku.
Grilované cuketové lodičky s masem
Mým nejoblíbenějším receptem jsou grilované cuketové lodičky plněné masem. Tenhle recept určitě vyzkoušejte, protože je to delikatesa. Cuketu podélně rozkrojte a vydlabejte vnitřek, který zatím nevyhazujte. Vzniklé lodičky mírně posolte a nechte odpočívat (cuketa po chvíli pustí vodu, kterou pak vylijte).
Mezitím si připravte masovou směs – na oleji zpěňte cibulku, přidejte mleté maso, opečte ho a okořeňte (sůl, pepř, oregano). Vmíchejte pokrájená rajčata, nakrájený vnitřek z cukety a nechte chvíli dusit. Takto připravenou směs naplňte do cuketových lodiček, posypte sýrem a grilujte v troubě či zakrytém grilu. Jakmile sýr zhnědne, jsou lodičky hotové. Dobrou chuť!
Pro Dudlu napsala překladatelka: Lucie Ušiaková | Edit: Andrea Bělohradská