Jak grilovat kuře?
Kuře je zdravé a dietní. Obsahuje vitamíny, hlavně ty, z řady B, obsahuje bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin. Dietní je proto, že má nižší energetickou hodnotu a nepatrné množství tuku a cholesterolu. Jak si připravit to nejlepší grilované kuře?
Jak dlouho grilovat celé kuře? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Grilovaná kuřecí prsa
Postup:
- Nachystáme si kuřecí prsa na gril. Kuřecí prsa si rozprostřete na prkénko, překryjte potravinovou fólií a opatrně naklepejte. Necháme maso asi 1,5 cm tlusté. Ne, že z něj vyklepete “podrážku”.
- Odložte maso stranou a nyní se soustřeďte na marinování. Naložením masa do kyselé marinády, jako je citronová šťáva nebo ocet, zajistí, že maso bude šťavnaté a křehké. Silné bylinky, chilli, koření a aromata proniknou masem a dodají chuť.
- Pokud nemáte venkovní gril, nebo si chcete napřed recept vyzkoušet doma, než grilované kuřecí maso nabídnete přátelům, nevadí. Jediné co potřebujete je grilovací pánev. Zahřívejte pánev 7-10 minut, aby se opravdu zahřála. Pokud je kuře marinované v oleji, dejte ho přímo na rozpálenou pánev, pokud není marinované, pokapejte každý kousek olejem a dobře dochuťte solí.
- Nekořeňte černým pepřem, ten by se zachytil na rozpálené pánvi a připálil. Kuře opékejte z každé strany 6–8 minut. Neotáčejte tak, že maso napíchnete na vidličku, obracejte maso kleštěmi, ať je nenarušíte a nevyteče šťáva.
- Před podáváním nechte přikryté 5 minut odpočívat. Jistě jste si všimli, že je postup podobný, jako když grilujete steak z hovězího masa.
Pokud sledujete Ano! Šéfe, všimli jste si, že je v dnešní době nenáviděná broskev na kuřecím mase. Já jsem proti. Když máme rozpálenou pánev s kousky a šťávou z masa, dejte na ni broskev a ogrilujte. Chuť broskve a grilovaného masa, k tomu třeba kozí sýr, feta sýr nebo balkán, salát a dokonalé jídlo je na světě.
Pro Dudlu napsala: Kim Černá | Edit: Andrea B.