Jak nakrájet meloun?
Milované léto se kvapem blíží a prosluněné dny přímo vybízí k osvěžení. Stejně jako zmrzlina či ledové nápoje k létu neodmyslitelně patří také meloun. V letním parnu poslouží nejen jako lehká svačinka pro děti i dospělé, ale zároveň vás příjemně osvěží a doplní ztracené tekutiny. Víte ale jak ho nakrájet?
Jak nakrájet meloun na dětskou party? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Postup jak nakrájet meloun
Pokud s melounem rok co rok svádíte nerovný boj a výsledkem jsou stále dokola ty stejné kostrbaté a nesouměrné kousky, které se navíc špatně koušou, už nemusíte! Stačí se držet následujícího postupu, kde vám krok za krokem poradím, jak meloun nakrájet snadno, rychle a efektivně.
- Začněte tím, že meloun rozkrojíte na dvě stejné poloviny. Jednu polovinu zatím odložte stranou a druhou ponechte na prkýnku.
- Polovinu melounu začněte krájet od shora dolů, jako kdybyste krájeli cibuli. Řezy veďte od jednoho pólu k druhému a přitom se snažte držet meloun stále pohromadě.
- Polovinu melounu nakrájenou na plátky (půlkolečka) držte stále pohromadě a otočte napříč (o 45°). Nyní zopakujte to, co prve – meloun opět krájejte od shora dolů, tentokrát napříč předchozími řezy (vznikne vám mřížka). Stále se snažte držet kousky pohromadě jako jeden celek.
- Nakonec můžete postupně vytahovat kousky melounu, budou mít tvar jakýchsi větších hranolek a budou se snadno jíst.
- To samé udělejte i se zbývající polovinou melounu.
A proč meloun jíst?
Meloun zdaleka není jen letním osvěžením, je také velice zdravý. Obsahuje hodně vody (až 90%) a pomůže vám tak doplnit potřebné tekutiny. Je zdrojem vitaminů (skupiny B, vitaminu C a provitaminu A) a minerálů (draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a dalších). Dužina i jadérka melounu mají pozitivní vliv na cévy, pomáhají také odkyselovat a detoxikovat organismus a povzbuzují vylučování nadbytečné vody z těla.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.