Jak naložit bůček?
Chcete recept na ten nejlepší bůček na světě? Pak jste tu správně. V tomto článku se dozvíte, jak naložit bůček na pečení nebo grilování.
Jak naložit bůček na gril? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Co je to bůček
Bůček je vepřový bok. Jde o část od krku prasátka až k jeho pupku. A ta nejlepší část bůčku, je podél přední nohy. Záleží na tom, jak chcete bůček zpracovat. Pokud jej budete péct, je nejlepší středová část i se žebry. Pokud ale plánujete například roládu, hledejte vykostěný bůček. Pokud nakládáte bůček na gril, najděte si v masně krásný, libový kousek. Na gril maso osušíme kuchyňskou utěrkou a ponoříme do marinády.
Marináda na bůček
Marináda záleží čistě na vašich chutích. Jde o to, že bůček má chutné maso a tak na to musíme myslet, když vybíráme koření. Neuděláte však špatně, když připravíte marinádu pouze z oleje a česneku. Slyšeli jste o vaření bůčku před jeho nakládáním? Když bůček grilujete, může trvat déle, než je maso k jídlu. Proto je dobré bůček nejdříve povařit, nakrájet na plátky a ty potom dát do marinády. Zkrátí se čas grilování a hladového pokukování po kuchaři. A když už jsme u toho grilování, zkuste do marinády s olejem a česnek přidat i pivo.
Sůl nepřidávejte do marinády hned, dejte na maso až těsně před tepelným zpracováním. Pokud plánujete bůček grilovat, jsou lepší plátky, ale pokud budete následně péct, nechejte bůček vcelku. Nechejte maso v marinádě co nejdéle, nejlépe přes noc.
Než budete maso péct nebo grilovat, vytáhněte ho z lednice, aby povolilo. Nejlépe se peče a griluje maso, které je pokojové teploty. Kus bůčku klidně před pečením naložte do marinády z oleje, česneku a bylinek, přidejte i cibuli. Aby se marináda dostala do masa, nařežte kůži. Po hodině, nebo i déle, můžete maso péct. K tomu chleba a křen a máte mňamku.
Jak naložit bůček na uzení
Bůček je nutné před uzením pořádně obalit v soli. Bůček obalený a promasírovaný vložíme do kamenné nádoby, nebo do nádoby s víkem, aby nepronikl vzduch k masu. Takto necháme bůček marinovat minimálně 3 dny.
Po této době maso naložíme do solného roztoku, který připravíme tak, že na 1 l vody použijeme 100 g soli, krátce povaříme, až je roztok ochlazený, vložíme do něj maso. Takto necháme maso marinovat asi 2 týdny. Kontrolujte maso v roztoku. Jakmile uvidíte známku toho, že se roztok kazí, ihned maso vyjměte, omyjte a uvařte nový roztok.
Pro Dudlu napsala: Kim Černá | Edit: Andrea B.