Jak naložit hermelín?
Nakládaný hermelín je velmi oblíbenou hospodskou pochoutku, kterou si rádi vychutnáme nejen v restauraci u piva, ale skvěle se hodí i na zahradní piknik či oslavu. Nemusí ale být doménou jen klasických pivnic, hermelín si můžete naložit i doma. Je to jednoduché a má to tu výhodu, že si marinádu okořeníte podle své vlastní chuti, můžete experimentovat s bylinkami a kořením a jste-li milovníky ostrých pokrmů, pálivé chilli papričky nebo kozí rohy budou u nakládaného hermelínu jako doma. Já vám přináším recept na hermelín ve středomořském kabátku, naložený v extra panenském olivovém oleji.
Jak naložit hermelín recept (Zdroj fotky: Freepik.com)
Recept na nakládaný hermelín
Na 4 kusy nakládaného hermelínu budete potřebovat:
- 4 ks sýra s bílou plísní (hermelín, camembert)
- 2 cibule
- ½ lžičky soli
- 6 stroužků česneku
- 1 sklenička nakládaných paprik nebo kozích rohů (chcete-li mít sýry pikantní)
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 6 kuliček černého pepře
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 4 kuličky nového koření
- 3 ks bobkového listu
- 500 ml olivového oleje
Postup:
- Nejprve si připravte zavařovací sklenici dostatečné velikosti a s dobře těsnícím uzávěrem. Hermelíny podélně překrojte.
- Poté si vyrobte kořeněnou česnekovou pastu - v mističce smíchejte nastrouhané stroužky česneku, papriku, sůl a hořčici. Touto směsí pak potřete řezné plochy rozpůlených sýrů a obě půlky následně slepte zpátky k sobě.
- Nakládané papriky či kozí rohy slijte. Cibuli nakrájejte na klínky.
- Do připravené sklenice vložte od oka část nakládaných paprik (popř. kozích rohů), část cibule, proložte dvěma připravenými hermelíny, přidejte snítky rozmarýnu a tymiánu, znovu přidejte zbylé papriky a cibuli a nakonec poslední dva sýry.
- Plnou sklenici zalijte olivovým olejem až po okraj, sklenici dobře uzavřete a v lednici nechte uležet minimálně tři dny, nejlépe však týden.
- Podávejte s chlebem či rozpečenou bagetou a poctivě zapijte oblíbeným pivem.
Tip: Nakládaný hermelín se mimo jiné skvěle hodí jako jedlý dárek k Vánocům nebo k narozeninám.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.