Jak naložit houby?

Také už se těšíte, až zase vyrazíte na houby? Nebo jste si právě domů přinesli plný košík a chtěli byste si je kromě sušení i naložit? Nakládané houby na kyselo patří mezi nejoblíbenější přílohy.

jak-nalozit-houby

Jak jednoduše naložit houby? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak naložit houby na kyselo

Nakládané houby jsou delikátní pochutinou, jejíž příprava vás nebude stát skoro žádné peníze a vy z nich budete mít radost po celou zimu. Nejlepšími houbami na nakládání jsou hříbky, václavky, mladé žampiony nebo lišky. Na zavařování volte jen malé, pevné, mladé a hlavně nepoškozené kousky, jedině tak se z houbiček nestanou slizké patvary.

Pečlivě houby očistěte pod proudem vody. Větší houby pokrájejte, malé nechte jak jsou. Poté houby povařte asi 10 až 15 minut v osolené vodě s troškou kyseliny citronové. Vyjměte je, propláchněte je studenou vodou a nechte okapat a vložte do dokonale čistých a vyvařených sklenic. Chcete-li, můžete houbičky proložit blanšírovanou zeleninou, nakrájenou cibulkou, pálivými papričkami nebo stroužky česneku.

Pro přípravu nálevu použijte klasický kvasný ocet v koncentraci 8 %. Použité koření a suroviny volte podle toho, zda chcete vytvořit sladkokyselý, nebo více kyselý nálev.

kuchynske-vychytavky

Nálev na nakládané houby

Na jemný nálev pro 1 kg hub budete potřebovat:

  • 1 l vody
  • 1/4 l octa
  • 80 g cukru
  • 40 g soli a cukr podle chuti.


Na kyselý nálev smíchejte:

  • 1 l octa s 1 l vody a přidejte 8 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, 1 lžičku hořčičného semínka a 1 pokrájenou cibulku.
  • Nálev přiveďte k varu a po krátkém probublání ho nalijte do sklenic s houbami.
  • Na závěr je nutné sklenice sterilizovat ve vodě o teplotě 90 °C po dobu alespoň 20 minut.
  • Hotové houby v octu skladujte v temnu a chladu.


Pro Dudlu napsala: Hana Došlová | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: