Také už se těšíte, až zase vyrazíte na houby? Nebo jste si právě domů přinesli plný košík a chtěli byste si je kromě sušení i naložit? Nakládané houby na kyselo patří mezi nejoblíbenější přílohy.
Jak jednoduše naložit houby? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak naložit houby na kyselo
Nakládané houby jsou delikátní pochutinou, jejíž příprava vás nebude stát skoro žádné peníze a vy z nich budete mít radost po celou zimu. Nejlepšími houbami na nakládání jsou hříbky, václavky, mladé žampiony nebo lišky. Na zavařování volte jen malé, pevné, mladé a hlavně nepoškozené kousky, jedině tak se z houbiček nestanou slizké patvary.
Pečlivě houby očistěte pod proudem vody. Větší houby pokrájejte, malé nechte jak jsou. Poté houby povařte asi 10 až 15 minut v osolené vodě s troškou kyseliny citronové. Vyjměte je, propláchněte je studenou vodou a nechte okapat a vložte do dokonale čistých a vyvařených sklenic. Chcete-li, můžete houbičky proložit blanšírovanou zeleninou, nakrájenou cibulkou, pálivými papričkami nebo stroužky česneku.
Pro přípravu nálevu použijte klasický kvasný ocet v koncentraci 8 %. Použité koření a suroviny volte podle toho, zda chcete vytvořit sladkokyselý, nebo více kyselý nálev.
Nálev na nakládané houby
Na jemný nálev pro 1 kg hub budete potřebovat:
- 1 l vody
- 1/4 l octa
- 80 g cukru
- 40 g soli a cukr podle chuti.
Na kyselý nálev smíchejte:
- 1 l octa s 1 l vody a přidejte 8 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, 1 lžičku hořčičného semínka a 1 pokrájenou cibulku.
- Nálev přiveďte k varu a po krátkém probublání ho nalijte do sklenic s houbami.
- Na závěr je nutné sklenice sterilizovat ve vodě o teplotě 90 °C po dobu alespoň 20 minut.
- Hotové houby v octu skladujte v temnu a chladu.
Pro Dudlu napsala: Hana Došlová | Edit: Andrea B.