Jak naložit krkovici na gril?
Vepřová krkovice patří mezi nejoblíbenější pochoutku letních grilovaček a nejrůznějších rautů. Plátky krkovice jsou sice tučnější než jiné části vepřového, ale za to chutnější. Na rozdíl od kýty či pečeně jsou krásně šťavnaté a nestane se, že by se maso během grilování či pečení vysušilo.
Jak naložit plátek krkovice na gril? (Zdroj fotky: Freepik.com)
V hlavní roli med
Jak naložit krkovici na gril (nebo pánev), abyste si opravdu pochutnali, to se dozvíte ve dvou receptech, v nichž je hlavní surovinou zlatavý med. Ten totiž vepřovému masu nesmírně sluší a dodá mu delikátní nasládlou chuť. Na své si přijdou chuťové pohárky jak milovníků pálivého, tak těch, kteří se ostrým pokrmům vyhýbají obloukem. Račte si vybrat, které marinádě dáte přednost. Medovo-harissové, která pálí jako oheň, nebo medovo-hořčičné?
Marináda s harissy a medu
Máte-li rádi pálivá jídla s nádechem orientu, mám pro vás jednu specialitu, kterou stojí za to vyzkoušet – krkovici naloženou v medovo-harissové marinádě. Pálí jako čert a chutná po koriandru.
Na 4 plátky vepřové krkovice budete potřebovat:
- 4 lžíce chilli pasty harissa (seženete v obchodech s orientálními potravinami)
- 2 lžíce kvalitního tekutého medu
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, drceného
- sůl a čerstvě mletý pepř (na maso)
Postup:
Plátky krkovice lehce osolte a opepřete. V míse smíchejte harissu, med, olivový olej a drcený česnek. Důkladně zamíchejte a vzniklou směsí potřete plátky krkovice z obou stran. Maso uložte do plastové dózy a uzavřené nechte v lednici odležet do druhého dne.
Medovo-hořčičná marináda
V tomto receptu si přijdou na své ti, kteří neholdují pálivému. Spojení medu a hořčice je přímo legendární a k vepřové krkovičce na gril padne dokonale. A pokud byste chtěli, aby mělo maso ještě větší šmrnc, použijte místo klasické plnotučné hořčice dijonskou.
Na 4 plátky vepřové krkovice budete potřebovat:
- 4 lžíce plnotučné či dijonské hořčice
- 2 lžíce kvalitního tekutého medu
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř (na maso)
Postup:
Plátky krkovice zlehka osolte a opepřete. V misce smíchejte hořčici, med a olivový olej, vše důkladně promíchejte a hotovou marinádou potřete jednotlivé plátky krkovice. Maso pak přendejte do plastové dózy a v lednici nechte marinovat přes noc.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.